Ce poți face pe litoralul bulgăresc

Weekendul trecut am fost la mare cu o parte din bloggerii de travel îndrăgostiți de valuri și de soare. Ne-am distrat, am legat noi prietenii și am pus cap la cap idei de plecat hai-hui prin lume. A fost o experiență plăcută pentru că am întâlnit oameni care îmi sunt tare asemănători și în compania cărora îmi place să îmi petrec timpul.

Plaja din Vama Veche

Plaja din Vama Veche

Motivul călătoriei noastre a fost inaugurarea agenției de turism Young Tours care oferă transport în fiecare vineri seara spre Vama Veche la prețuri mici(o idee inspirată de a pleca la mare), a hostelului Pura Vida din Vama Veche și a barului alăturat, un loc perfect pentru a te feri de soarele puternic din timpul prânzului, unde poți să tolănești în voie pe saltele și pernițe. Hostelul se află exact lângă zona de corturi, are vedere spre mare și oferă locuri de cazare în camere de 4, 6 sau 8 persoane. Dacă mergi cu gașca în Vamă și nu știi unde să stai, adu-ți aminte că există un hostel exact lângă plajă!

Distracția a început de vineri seara și a ținut până târziu în noapte: ne aștepta votcuța cu suc de portocale servită într-un stil inovator, în găletușe. Ca urmare, ne și imaginam: ziua folosim găletușele să construim castele de nisip, seara să ne astâmpărăm setea.

Votcuță în Vama Veche

Votcuță în Vama Veche

Sâmbătă dimineața am ieșit pentru plajă și o baie în mare exact în fața hostelului, am admirat pescărușii cum se adună în zbor și am povestit despre excursiile pe care le avem planificate pentru următoarele luni. La prânz am trecut granița la vecinii noștri bulgari.

Ce poți să faci la sud de Vama Veche?
Prima oprire a fost Tyulenovo, o zonă unde țărmul Mării Negre este diferit de ceea ce cunoșteam până atunci: înalt, stâncos, parcă bătut de ploaie și de vânt. Pentru pasionații de sărituri în apă există multe grote imense, cu înălțimi cuprinse între 2 și 30 de metri, de unde se poate intra rapid în mare. Cei mai curajoși dintre noi, Anca de la funtur.ro și Dragoș de la areyouready.ro ne-au arătat cum se face.
Aici apa este limpede, se poate observa fundul mării și pare un loc foarte bun de snorkeling. De la depărtare am zărit pești, scoici și meduze. Dimineața la răsarit se pot observa chiar și delfini, folclorul zonei spune că delfinii din zona sunt de fapt fecioarele bulgărești ce s-au aruncat în mare, pentru a nu se căsători cu vreo urâțenie de turc.
Există și o pensiune cu restaurant în zonă, Delfinul, unde poți testa câte ceva din bucătăria bulgarilor. Mâncare bună, prețuri mici. Și ce mi-a plăcut cel mai multe: au Wifi gratuit.
Grota in Tyulenovo

Am pornit mai apoi spre Balchik, orașul pe care regina Maria l-a ales ca reședintă de vară și unde a construit un palat, despre care aș spune că este mai degrabă o vilă. După prima vizită a reginei în zonă, aceasta descrie împrejurimile: ”…un copac vechi atârnat de panta mare deasupra mării de culoare turcoaz-albăstruie, sub care izvorăște un izvor de munte cu apă pură… Acest loc într-un fel era familiarșera într-un fel legat cu însuși ființa meaș aici este pace, frumusețe, mare și apă curată, și acest copa uriaș soptitor, atârnând deasupra țarmului parcă ar asculta cântecul valurilor.” Sub acest copac a fost contruit tronul de piatră al reginei, în care mai toate drăguțele se pozează din dorința de a trăi pentru o clipă viața de regină.
Grădinile din apropiere sunt un loc perfect de plimbare, au un aer romantic încărcat de un farmec aparte.

Balchik - palatul reginei Maria

Balchik – palatul reginei Maria

Cina am luat-o la ferma de scoici de la Dalboka. Terasa restaurantului este exact pe malul mării, iar atmosfera este una liniștită, romantică. Era plin de români, și probabil așa este tot timpul pentru că cei de la restaurant sunt tare pregătiți: au meniuri în limba română. Poți să fii sigur că la Dalboka o mănânci cele mai bune scoici, gătite în foarte multe feluri: scoici la cuptor, la tigaie, tocănița, în sos de vin sau cu diferite garnituri– vei găsi varianta cea mai apetisantă pentru tine. Se plătește în leva, moneda bulgăreasca.
Frigarui cu scoici si melci Scoici cu varza, cartofi, ananas
Scoici cu orez Midii la Dalboka

Duminică am lenevit pe plajă și am mâncat clătite în Vama Veche. Unele dintre ele au fost cu duș inclus. Stăteam noi frumos la coadă gândindu-ne ce clătite să ne comandăm: ”să fie cu pepene, cu rom, cu mere, să fie dulci sau sărate?”, și dintr-odată a început o ploaie mai să rupă pământul în două. Totul bine și frumos până când a început să bată vântul înspre noi. Ghiciți unde curgeau uriașii stropi de ploaie! Exact pe spatele nostru. Am început cu: aaaa, ăăăă, e udă apa. Pe deasupra, cei de la clătite vroiau să lase în jos oblonul sub care stăteam pentru a nu-l strica ploaia. Probabil li s-a făcut milă de noi și l-au lăsat ridicat. Toate acestea se întâmplau având pe fundal versurile ”Ai,ai… Puerto Rico!” cântate vesel de un grup de motocicliști, care stătea la terasă pe partea opusă a drumului, atunci când trecea pe stradă o fată draguță și, bineînțeles, udă. Așa am încheiat noi excursia în Vama Veche cu o peripeție pe care o să o țin minte multe timp dea acum înainte, pentru că a fost prima dată când ploaia m-a udat așa rău într-un mod atât de amuzant. Pe scurst: a fost un weekend pe cinste!

Tyulenovo

Tyulenovo

Tyulenovo

Tyulenovo

Balchik

Balchik

Întâlnirea Blogosferei de turism a fost susţinută de YoungTours, Hostel Peaches, Hostel Floreasca – Bucureşti şi Pura Vida Beach Hostel Vama Veche.

Lasă un comentariu