Buget de călătorie pentru o lună în Maroc

Gândește-te cum ar fi să petreci o lună întreagă în Maroc. Cât costă, cât trebuie să plătești pe cazare, dar pe mâncare, de câți bani ai nevoie pentru a sta atât de mult plecat departe de casă sunt printre primele întrebări care le vin în minte minte celor care aud de această idee. Dacă organizezi totul din timp poți să ai o vacanță de o lună  în Maroc cu banii pe care îi cheltuiești oricum într-o excursie de o săptămână. Hai să vedem cum!

Tăbăcăriile din Fes

Tăbăcăriile din Fes

Când am planificat această călătorie de o lună am împărțit bugetul în 3 categorii: cazare, mâncare și distracție. La distracție sunt incluse intrările la obiectivele turistice, excursiile și transportul între orașe. Ne-am gândit că un buget potrivit ar fi de 200 de euro pentru fiecare din cele 3 capitole. Un total de maximum 600 de euro pentru o lună întreagă în Maroc.

E bine de știut: 1 euro = 1.1 dirham(MAD). Mai jos sunt și tabele detaliate pentru fiecare categorie.

Buget pentru Maroc

Categorie Cost (dirhami) Cost (euro)
Cazare 1.965 175
Mâncare 1.900 170
Intrare obiective turistice 335 30
Excursii + alte activități 1.170  105
Transport 610  55
Administrativ 570 52
Asigurare 170 15
Total 6.720 MAD  592 euro

Mâncare în Maroc

Pentru a ne încadra în cei 200 de euro pentru mâncare am făcut un buget pentru fiecare zi: 200 euro împărțit la 32 zile cât am stat = 6.25 euro/zi. Am rotunjit în minus la 60 dirhami pe zi pentru a acoperi eventualele excese. De acești bani poți să mănânci foarte bine în Maroc. Găsești tot felul de mâncăruri pe stradă sau la tarabele din piețele orașelor. Am mâncat în fiecare zi numai în oraș, nu am gătit deloc. De aici poți să îți faci o idee despre cât de bună și diversificată este mâncare în Maroc, contrar zvonurilor care circurlă că se mănâncă numai couscous și tajine. Pentru micul dejun ne mai cumpăram de la supermarket sau de la tarabe câte ceva. În Maroc e paradisul fructelor, în funcție de sezon găsești curmale, smochine, avocado, portocale, căpșuni, etc la prețuri foarte mici.
Bineînțeles, dacă mănânci la restaurante nu ai cum să te încadrezi în bugetul de 200 de euro / lună. Eu nici nu recomand restaurantele din Maroc, mâncarea proaspătă și bună e acolo unde merg localnicii.

Cazare în Maroc

În Marrakesh am găsit pe AirBnb o cameră într-un apartament pe care am închiriat-o la 200 euro pentru 2 săptămâni/ 2 persoane. În Ourzazate și în Todra Gorge am stat în hoteluri pe care le-am găsit la fața locului cu 100 dirhami camera pe noapte cu baie la comun sau 120 cu baie în cameră. În Fes am plătit 1.000 MAD pentru 9 nopți(10 euro/camera/noapte), dar condițiile erau undeva aproape de nivelul meu minim. Camera avea 4 metri pătrați, ca mobilier doar un pat. Mai era loc doar de o jumătate de metru unde îți puteau lăsa bagajul. Era curată, dar foarte gălăgioasă. În Rabat am găsit un hotel pentru care am plătit 130 dirhami/cameră/noapte.
Atât în Fes, cât și în Rabat, am găsit cazarea la fața locului. Dacă nu ai timp să planifici dinainte, nu-ți face probleme, sigur găsești ceva. Fii pregătit să negociezi!

 Localitate  Cost camera / noapte (MAD)  Cost de persoană (MAD)
pentru întreaga perioadă
 Cazare 14 nopți Marrakesh  157 1.100
Cazare 1 noapte Ouarzazate  100 50
Cazare 1 noapte Todra Gorge  120 60
Cazare 1 noapte hotel Central Fes  250 125
 Cazare 9 nopți Fes într-o casă 112 500
 Cazare 2 nopți Rabat  130  130
 Total  1965 MAD = 175 euro

Transportul în Maroc

Atât în Marrakesh cât și în Fes am stat destul de aproape de centru (maximum 30 de minute de mers pe jos). Nu am depins de taxi, deși am mai apelat la el din când în când. O cursă de 2-3 kilometri la petit-taxi costă aproximativ 20 de dirhami. Este indicat să verifici dacă taximetristul are ceasul pornit.
În Maroc există companii de autobuze, cum ar fi CTM sau Supratours, care sunt dedicate turiștilor și oferă condiții bune de călătorie. Noi am mers cu autobuzele locale. Astfel am simțit atmosfera locală și ne-am mai și împrietenit cu oameni care nu aveau nicio legătură cu turismul și pe care nu i-am fi întâlnit. Costul transportului este semnificativ mai mic, iar timpul de călătorie este de cele mai multe ori același ca la companiile pentru turiști. În orașe există gări rutiere de unde poți afla mai multe despre rutele și orarul autobuzelor locale. Minusul lor este faptul că nu au website. Oricum, pe rutele principale circulă destul de des, o dată la 1-2 ore. Dacă nu ai timp să faci un drum până în gara rutieră pentru a verifica orarul, poți să mergi și să aștepți primul autobuz.
Între Marrakesh și Fes/ Rabat/ Casablanca există și trenuri, dar noi nu am apelat la ele pentru că prețul biletului era mai scump decât la autobuz.

Transport prin Maroc Cost (MAD)
Autobuz aeroport Marrakesh – centru 4
Autobuz Marrakesd – Essaouira dus – întors 110
Autobuz Marrakesh – Imlil dus – întors 55
Cu taxiul prin Marrakesh 20
Autobuz Marrakesh – Ouarzazate 80
Autobuz Ouarzazate – Atlas Studio dus-întors 6
Autobuz Ouarzazate – Tinerhir 40
Taxi Tiherhir – Todra Gorge dus – întors 16
Autobuz Tinerhir – Tinejdad 10
Autostop Tinejdad – Merzouga 0
Autobuz Merzouga – Fes 165
Autobuz Fes – Rabat 50
Taxi Rabat – aeroport 50 / persoană
Total 610 MAD = 55 euro

Excursii prin Maroc

Timp de 2 săptămâni am avut ca punct de plecare Marrakeshul. De acolo am făcut:
- o excursie în Essaouira, orașul aflat la oceanul Atlantic unde poți să stai și să privești surferii (costul este inclus la transport)
- o excursie de o zi la cascada Ouzoud (cu o agenție)
- o excursie de o zi în satul de berberi Imlil (costul este inclus la transport)

O excursie în satul de berberi Imlil este inclusă in bugetul de călătorie pentru Maroc

Satul de berberi Imlil

Apoi, am plecat spre deșert cu opriri de:
- 1 zi în Ourzazate cu vizitarea studioului de filmare Atlas și a kasbah-ului (castel berber) din oraș
- 1 zi în cheile Todra Gorge unde ne-am plimbat cu bicicleta
- 1 zi în Tinerhir

În deșertul Sahara am stat 3 zile și 3 nopți, apoi ne-am îndreptat spre Fes unde am stat 10 zile. Am încheiat excursia cu 2 zile în Rabat.

Activitate Cost (MAD)
Excursie cascada Ouzoud 230
Închiriat bicicleta în Todra Gorge 110
Sandboarding 125
Excursie 3 zile Sahara (cu tot cu mâncare) 605 MAD = 55 euro
Hammam în Marrakesh 100
Total 1170 MAD = 105 euro

Obiective turistice în Maroc

Costul pentru obiectivele turistice pe care le-am vizitat a fost de 335 MAD (30 euro). Am vizitat cam tot ce era de vizitat în Marrakesh, în Ouarzazate am văzut studioul de filmare Atlas și kasbah-ul Taourirt.
În Fes am fost la tăbăcării, la medersa și la Najarine.

Administrativ

Aici sunt incluse lucrurile pe care nu am putut să le luăm cu noi în bagajul de mână de 10 kilograme (de exemplu lichide) și pe care le-am cumpărat din Maroc: șampon, pastă de dinți, cremă de soare și alte lucruri neprevăzute. Acest capitol nu a fost planificat, dar am reușit să scădem de la celelalte capitole pentru a nu depăși bugetul prestabilit. Dacă îți planifici un buget de călătorie e bine să ții cont și de lucrurile neprevăzute care pot să apară.

Bilet de avion București – Maroc

În bugetul de mai sus nu este inclus prețul pentru biletul de avion. Am zburat cu escală în Milano. Am cumpărat biletul dus din luna noiembrie pentru sfârșitul lui februarie și costul a fost de 70 euro doar dus, fără bagaj de cală. Pentru biletul WizzAir am adăugat un bagaj de mână de 10 kg, la RyanAir bagajul de mână era inclus în preț.
WizzAir – Milano Bergamo = 40 euro
RyanAir – Milano Bergamo – Marrakesh = 30 euro

Noi nu am cumpărat bilet de întors pentru că nu reveneam în România, dar prețul era la fel ca la dus. Poți să găsești bilet București – Maroc la 140 de euro dus – întors dacă verifici toate companiile low-cost. Caută bilete fie cu escală în Bergamo, în Londra sau oriunde în Spania. Citește și acest articol despre cum să găsești bilete ieftine spre Maroc.

Fes privit de la înălțime

Fes privit de la înălțime

De data aceasta am reușit să respectăm bugetul stabilit de acasă: 600 de euro pentru o lună în Maroc. Tu ce părere ai, te tentează să pleci pentru o lună în Maroc?

Dacă ți-a plăcut acest articol și consideri că te ajută în vreun fel informațiile, spune-le și prietenilor tăi. Share or tweet it! Mă ajută mult. Dacă ai nevoie de mai multe detalii nu ezita să mă întrebi. Te ajut cu mare plăcere.

Lasă un comentariu