Ce putem să învățăm de la Maroc

Articolul de mai jos este scris de iubitul meu, pe nume Iulian Ghionoiu, alături de care am călătorit prin Maroc timp de o lună, în martie 2014.

Există preconcepția că nu ai ce să înveți atunci când vizitezi o țară în curs de dezvoltare, iar pentru a progresa trebuie să călătorești în țările civilizate și să le copiezi modelele. Călătoria te învață să observi valorile altor culturi și astfel ajungi să îți dai seama că o țară ca Marocul îți oferă lecții importante despre cum o societate poate să fie mai eficientă.
Cu toții avem resurse limitate, timp și bani. În țările evoluate este dificil să vezi inovația pentru că lumea este înconjurată de risipă. Ești încurajat să ai cât mai mult, chiar dacă nu ai nevoie . Risipa a devenit un indicator al bogăției: cât de mare e casa, cât de multe mașini ai, prin câte țări ai mai fost. În general, ne confruntăm cu aceleași probleme, interesante sunt soluțiile găsite în țările în curs de dezvoltare pentru rezolvarea acestora.

1. Colaborarea duce la o folosire eficientă a resurselor

Grand taxi
- Când te gândești la un taxi, îți imaginezi că ești tu împreună cu șoferul. “Grand Taxi ” este aproximativ la fel, doar că mai adaugi alți 5 pasageri și mărești puțin mașina.
- Dacă alegi să împarți mașina cu alți pasageri (să colaborezi) toată lumea câștigă. Fiecare plătește mai puțin decât ar plăti individual, iar șoferul taxiului câștigă mai mult. Mașina este folosită mai eficient.
- Aceasta este o formă complementară de transport în comun. În oraș prețurile sunt comparabile cu autobuzul. Trebuie doar să arăți direcția în care te îndrepți și te vei alătura celorlalți pasageri ai unui taxi.
- Dacă vrei să călătorești în afara localității și nu există o cursă de autobuz care să plece la ora la care dorești tu, te poți alătura unui grup care așteaptă să plece cu un grand taxi.

Grand taxi in Maroc - ce inveti din Maroc

Stație de grand taxi pentru transportul în afara localității

Agricultură în deșert
- Există grădini de legume și câmpuri de cereale care cresc în deșert (Palmeries). Toate acestea sunt posibile datorită unui sistem de irigații ce captează apa dintr-un izvor subteran și a colaborării dintre localnici care o folosesc într-un mod eficient.
- Fiecare familie are programat un interval orar în care poate să redirecționeze cursul canalului de irigație și să își inunde câmpul său. După expirarea timpului, aceasta va elibera cursul apei pentru a ajunge la următoarea familie.
- Programarea și alocarea timpului se fac în cadrul unui consiliu al satului.
Gradini in desert - pe centru e canalul de irigatie

Cuptoare comune
- Unele preparate specific marocane necesită folosirea unui cuptor cu lemne. În satul de lângă deșert (Merzouga) am aflat despre cuptoarele comune.
- Ar fi o risipă ca o gospodărie să își facă un cuptor propriu pentru ca să îl folosească doar câteva ore pe zi. Asftel, patru sau cinci familii colaborează pentru a construi și întreține un cuptor comun. De obicei, acesta este amplasat în spațiul dintre gospodării pentru a simboliza faptul că este proprietate comună.

Hammam
- Băile comune sunt un bun exemplu de folosire eficientă a resurselor. Dacă folosești hammam-ul pentru a menține igiena corporală, nu mai ai nevoie de propria ta baie în casă și în plus ai parte și de saună. Pe lângă aceste beneficii, hammam-ul are și un rol social. Aici oamenii socializează, află ultimele informații și schimbă idei.
- Totuși pentru ca hammam-urile să funcționeze oamenii trebuie să nu aibă preconcepții sau inhibiții, alegând să facă baie la comun.

Nu se fura
- Am rămas surprins de încrederea pe care o aveau oamenii între ei și de faptul că nu se protejau împotriva furtului.
Exemple:
- Cămilele erau lăsate nepăzite în afara riad-urilor(case tradiționale), de obicei legate lângă o tufă de vegetație.
- Grădinile lor de vegetale situate în “palmeries” erau nepăzite și neîngrădite.
- Sistemul de irigație era în stare perfectă de funcționare.

- Dacă societatea pe ansamblu nu tolerează sub nicio formă furtul, atunci se scutesc multe resurse care altfel s-ar fi dus în sisteme de protecție împotriva furtului (garduri, agenți de pază, câini).

Cămile lăsate libere

Cămile lăsate libere

2. Principiile unei producții eficiente

O singură variantă a unui produs – Simplificare și standardizare
- Peste tot prin Maroc dacă dorești un ceai, nu te va întreba nimeni ce tip de ceai. Vei primi invariabil ceai de mentă. Același lucru se întâmplă și cu supa. În acest caz vei primi “harira”.
- Din perspectiva producătorului, a susține un număr mare de opțiuni este costisitor. S-ar putea  chiar ca un număr mare de opțiuni să îngreuneze procesul de decizie al cumpărătorului.
- Datorită faptului că produsul este același la mai mulți producători (standardizare), comunicarea  este mult mai eficientă. Chiar dacă ești în alt oraș, știi exact ce o să primești dacă ceri supă.

Harira - Supă marocană

Harira – Supă marocană

Tarabe de mâncare – Specializare
- Multe tarabe sunt specializate doar într-un singur produs, spre exemplu melci, harira, ceai, suc de portocale.
- Datorită specializării, calitatea produselor este foarte bună iar datorită volumului pe care îl au, la aceste tarabe vei găsi și cel mai bun preț.

Restaurantele – Agregare
- Un restaurant, prin definiție trebuie să ofere un meniu mai variat decât al unei tarabe de mâncare. Astfel, la un restaurant vei găsi de toate: supă, ceai, tajine, tanjia, etc.
- Am cumpărat o supă la un restaurant și am observat ceva interesant. Am avut impresia că am văzut pe cineva din exterior aducând un vas de supă în interior, pentru ca mai apoi acesta să îmi fie servit de către chelner. Asta m-a făcut să urmăresc mai atent activitatea celor de la restaurant și le-am descoperit secretul: o parte din produse le cumpărau direct de la tarabele de pe străduțele din apropierea restaurantului și le serveau direct clienților.
- În acest context, un restaurant devine un distribuitor pentru produsele tarabelor specializate.

3. Folosirea la maximum a resurselor

Își protejează trecutul
- Au înțeles că tot ce are importanță istorică reprezintă un activ și trebuie pus în valoare. Turismul reprezintă o sursă importantă de venit.
- Deși Medina, partea veche a orașului, pare desprinsă dintr-o poveste din vremuri demult apuse, se depun eforturi pentru a o păstra așa cum este. Am observat că zidurile sunt întreținute, iar unele clădiri sunt renovate.
- De altfel, Medina din Fez a ajuns să fie inclusă în lista UNESCO.

Poartă în medina din Fez bine întreținută și restaurată - ce putem invata din Maroc

Poartă în medina din Fez bine restaurată

Obiecte de mobilier simple și practice
- În gospodăriile tradiționale ale marocanilor mi-a atras atenția simplitatea obiectelor de mobilier. Folosesc cele mai simple soluții pentru a rezolva o necesitate.
Pentru a lua masa, folosesc o măsuță mică iar lumea stă pe covor și perne. Pot să spun că este chiar plăcut. În același spirit, nu ai nevoie de canapea ca să stai, un covor și multe perne sunt mai mult decât suficiente.
Alegând cele mai simple soluții scutesc resurse materiale.
Prânz cu berberii în Merzouga

Camere cu întrebuințări multiple
- Având camerele cu mobilier cât mai simplu, destinația acestora poate fi transformată cu ușurință.
- În gospodăriile lor, camerele pot fi folosite atât ca loc de dormit, loc de luat masa și living room. Astfel se folosește în mod eficient spațiul, iar o familie are nevoie de mai puține camere pentru a trăi.

4. Altele

Cooperative (de argan, tăbăcarii, covoare)
- Peste tot prin Maroc vezi semne care te îndreaptă către diverse cooperative. Cele mai notabile sunt tăbăcăriile “cooperative de tanneurs”, dar și cooperativele de argan.
- Cea mai mare tăbăcărie este cea din Fez. Acolo ți se va spune ca lucrează 160 de familii și sistemul este tip cooperativă, venitul fiind distribuit între familii.

Muncitoare la cooperativa de argan din Maroc

Muncitoare la cooperativa de argan din Maroc

Indiferent unde ai călători rămâi cu idei care te pot ajuta. De la țările dezvoltate poți să înveți cum să produci mai eficient, iar de la cele în curs de dezvoltare cum să folosești mai bine resursele.

Lasă un comentariu