Drumul spre deșert: de la Marrakesh la Ouarzazate

Drumul dintre Marrakesh și Sahara este o încântare. Trece prin munții Atlas și oferă peisaje spectaculare cu vârfurile înzăpezite ale munților și cu micile sate berbere care par să fie o continuare a solului pentru că au aproximativ aceeași culoare. Ajunge la altitudinea de 2260 metri, apoi începe să coboare în curbe care par să nu se mai termine. Solul are culoarea galben închis, este nisipos, arid.

Drumul dintre Marrakech și Ouarzazate

Drumul dintre Marrakech și Ouarzazate

Studioul de film Atlas
După 200 de kilometri autobuzul oprește în Ouarzazate. Orașul este capitala filmului din Maroc, Hollywood-ul țării. Aici au fost filmate numeroase filme în care au jucat actori celebri, cum ar fi  The Mummy, Gladiator, Kingdom of Heaven, Asterix & Obelix: Mission Cleopatra, The Man Who Would Be King, Babel.
Zona este potrivită pentru filme datorită luminii sale naturale și faptului că se află atât în apropierea muntelui, cât și a deșertului. Pentru că industria filmului este prosperă, în oraș există chiar și o școală de film care îi învață pe elevii săi cum să amenajeze platourile de filmare necesare. Platourile nu sunt întreținute, atunci când e nevoie de o amenajare anume lucrurile trebuie să se miște foarte repede și să fie gata în câteva zile sau ore.
Pentru a vizita studioul de filmare Atlas(la 5km de Ouarzazate) poți să iei autobuzul din oraș. Circulă foarte des, iar un bilet costă doar 3 dirhami.

Scenă din filmele cu egipteni

Scenă din filmele cu egipteni

Platou de filmare stil roman

Platou de filmare stil roman

Platou de filmare pentru scenele cu egipteni

Platou de filmare stil egiptean

Platou de filmare pentru filmele cu egipteni cum ar fi Cleopatra sau Asterix și Obelix

Platou de filmare stil egiptean. A fost folosit în Cleopatra și Asterix și Obelix.

Platou de filmare stil roman

Platou de filmare stil roman

Kasbah-ul Taourirt
Un kasbah este o fortăreață, un castel folosit de liderul local pentru a trăi și a se apăra atunci când regiunea era atacată. Are pereți înalți, adesea fără ferestre și de cele mai multe ori era construit pe vârful unui deal pentru a fi mai ușor de apărat. Majoritatea orașelor din Maroc au câte un kasbah, reprezenta un semn de bogăție, dar și o necesitate pentru ca orașul să supraviețuiască.
Un exemplu relevant pentru construcția de tip kasbah este Taourirt din centrul orașului Ourzazate. Este bine întreținut datorită faptului că este amenajat ca muzeu și pentru că este pe lista UNESCO World Heritage. Merită să fie vizitat.

Kasbah din Ouarzazate

Kasbah din Ouarzazate

La ieșirea din muzeu te abordează ”ghizii locali”, se oferă să îți arate partea neamenajată a kasbah-ului și străzile vechiului sat de la care și-a luat numele kasbah-ul Taourirt. Nouă ne-a cerut 40 dirhami și ni s-a părut un cost bun pentru explicațiile despre kasbah și plimbarea prin zona veche. Dar nu a fost un simplu tur, ghizii au combinațiile lor cu magazinele locale, fie ele de ulei de argan, de suveniruri sau de covoare. Dacă văd că nu funcționează nimic, că tu nu cumperi și că îți folosești toată dibăcia să eviți magazinele prietenilor lor de familie, te duc la artiștii locali. Au un talent aparte de a scoate bani de la turiști, îți spun că dacă o să cumperi ceva o să ajuți comunitatea locală și meșteșugurile lor o să fie transmise mai departe, îți ating latura sentimentală,.
Eu chiar am fost foarte impresionată de artistul din filmulețul de mai jos și după ce am plecat de la el m-am simțit puțin vinovată că nu i-am cumpărat una dintre poeziile la 100 de dirhami și că i-am lăsat doar un bacșiș de 40.

De la acest artist am aflat și câteva lucruri interesante legate de salba berberă care indică statul. Dacă la capete ai triunghiuri ești femeie. Dacă triunghiurile au zorzoane agățate care fac zgomot atunci când mergi înseamnă că ești nemăritată și disponibilă. Dacă sunt unite capetele înseamnă că ești măritată. Dacă ai zorzoane agățate de salba care unește capetele arată câți copii ai. Dacă ai salba înnodată înseamnă că ești recăsătorit.

Salbă berberă care arată statul. Dacă la capete ai triunghiuri ești femeie. Dacă sunt unite capetele înseamnă că ești măritată. Dacă triunghiurile au zorzoane agățate care fac zgomot atunci când mergi înseamnă că ești nemăritată și disponibilă. Dacă ai zorzoane agățate de salba care unește capetele arată câți copii ai. Dacă ai salba înnodată înseamnă că ești recăsătorit.

Salbă berberă

Seara poți să o petreci în piața din centrul orașului la unul dintre restaurantele care oferă mâncare tradițională. Atmosfera este mult mai liniștită decât în Marrakesh, nu mai există băiatul care să stea în stradă și să te agațe să vii la restaurantul lui.

Piața din centrul orașului Ouarzazate

Piața din centrul orașului Ouarzazate

Cazare. O cameră dublă la unul dintre hotelurile de lângă autogară costă 100 dirhami(10 euro). În caz  că cer mai mult, e bine de știut că prețul se negociază. WIFI a fost inclus.

Transport. Din Marrakesh pleacă autobuze spre Ouarzazate o dată la 1-2 ore. Punctul de plecare este la autogara de lângă poarta Bab Doukkala. Biletul costă 80 de dirhami, iar călătoria durează aproximativ 4 ore și jumătate. Puteți să verificați orarul celor de la Supratours sau CTM (destinate turiștilor) sau să vă bazați pe autobuzele locale.

Drumul continuă!

_____________________________________________________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriu, urmărește-mă pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Lasă un comentariu