Essaouira – când Marocul întâlnește Atlanticul

Orașul de pe malul oceanului Atlantic, Essaouira, îmbină elemente care îi dau un aer exotic: aspect de oraș medieval înconjurat de ziduri fortificate, apărat de turnuri și de tunuri, atmosferă specific marocană din medina(orașul vechi), piață de pește, plajă și ocean de unde poți privi o zi întreagă surferii. În anul 1764 sultanul Sidi Mohammed s-a stabilit în zonă și a angajat un arhitect francez să facă designul orașului. Combinația stilului marocan cu cel european l-a bucurat pe sultan încât a schimbat numele orașului în Essaouira, care înseamnă ”bine conceput/proiectat”.

Essaouira - Marocul întâlnește oceanul

Essaouira – Marocul întâlnește oceanul

Capre în copaci
Vă vine sau nu să credeți, caprele astea erau urcate în copac. Drumul dintre Marrakesh și Essaouira este delimitat de câmpuri de copaci de argan în care ai toate șansele să vezi capre urcate să mănânce semințe. Așa că fii atent și stai cu ochii pe fereastră, cu siguranță nu vrei să pierzi așa ceva! Caprele au un rol important în procesul de producere al uleiului de argan. Primăvara sunt duse pe plantații pentru a ”culege” semințele din copaci. Sucul digestiv dizolvă coaja groasă a semințelor, din excremente este recuperat miezul, apoi prăjit ușor, făcut pastă și presat. În ultimii ani, în cadrul anumitor cooperative care produc ulei, tradiția a fost încălcată, astfel că partea care implică digestia caprelor a fost exclusă. Acum femeile berbere culeg semințele de argan pe care le sparg și le procesează pentru a produce un ulei mult mai rafinat.

Capre în copacii de argan

Capre în copacii de argan

Uleiul de argan începe să fie din ce în ce mai cunoscut pentru proprietățile sale naturiste: este bogat în vitamina E, conține acizi grași esențiali, are proprietăți anti-inflamatorii și anti-bacteriene. Cercetătorii au descoperit că are efect de regenerare a pielii și de accelerare a micro-circulației pentru a întârzia procesul fiziologic de îmbătrânire, precum și că este eficient la tratarea problemelor pielii: acnee, cicatrici, piele uscată, riduri, eczeme.  Asemenea promisiuni incontestabile, de a da înapoi ceasul îmbătrânirii, au făcut ca uleiul de argan să fie supranumit ”aurul marocan”.

Imediat după ce am coborât din autobuz în Essaouira ne-am cumpărat bilete pentru drumul de întoarcere, apoi am întrebat cum putem să ajungem în medina, orașul vechi. După doar 5 minute de mers am intrat pe una din porți și am început să o descoperim. Aceasta este diferită de cea din Marrakesh prin faptul că străduțele sunt mai late, nu mai e aceeași aglomerație și parcă lumea este ceva mai civilizată, nu mai încearcă să îți vândă câte ceva la orice colț de stradă. Atmosfera este însă neschimbată, se aude muzica tradițională, se simte mirosul condimentului folosit în mai toate mâncărurile – chimion, tâmplarii și fierarii  își duc meșteșugul mai departe, bărbații trândăvesc în vreun cărucior, femeile au aceleași voaluri care le acoperă toată fața.

Așa se odihnește lumea prin Maroc

Așa se odihnește lumea prin Maroc

Portul și piața de pește
Toate bărcuțele au culoarea albastru. Până și taxiurile din oraș tot albastre sunt. Pescărușii se învârt pe deasupra, au cântecul și dansul lor, uneori se apropie atât de mult de tine încât te fac să tresari. Pescarii își repară bărcile, se aud ciocanele cum bat în tabla veche și ruginită. De îndată ce în piață este adus pește proaspăt, începe și negocierea. Există chiar și o licitație de pește între orele 15:00 și 17:00, de luni până sâmbătă, pentru peștele care nu s-a vândut până la această oră.

Bărcuțe în port

Bărcuțe în port

Pentru a avea o vedere de la înălțime asupra portului, medinei, insulei din apropiere și pentru a simți agitația pescărușilor trecând exact pe lângă urechile tale poți să vizitezi muzeul Skala du Port care este amenajat în turnul fortificat din spatele pieței. În interior o să găsești o colecție de tunuri fabricate manual în Barcelona, Sevilia și Haga. Pe fiecare tun este desenată emblema orașului și este inscripționat numele regelui și al reginei. Biletul de intrare este 10 dirhami(1 euro). Dacă îți continui plimbarea de-a lungul zidului de lângă mare ajungi la cel de-al doilea turn fortificat în care poți să urci gratuit. Acesta este numit Skale de la Ville și oferă peisaje minunate înspre mare.

Muzeu în Essaouira

Muzeu în Essaouira

Pește proaspăt gătit în fața ta
În apropierea portului se găsesc un fel de taverne cu fructe de mare și pește proaspăt de unde îți alegi ce vrei să mănânci. Totul este pus pe o tavă, apoi dus la bucătar pentru a fi gătit. Aici am mâncat cei mai buni creveți, întreaga experiență merită toți banii. Nu uita că trebuie să negociezi, așa este peste tot în Maroc. Din când în când mai vine câte un cântăreț de muzică locală la masa ta, nu ești obligat să îi dai bacșiș, dar nu uita că în Maroc toată lumea vrea să scoată bani de la tine. Mai jos un filmuleț cu atmosfera de la tarabele de pește.

Ce poți face pe plajă
Essaouira este cunoscută pentru vântul care bate tot anul. Nu poți să stai la plajă pentru că nisipul este ridicat de vânt și îți intră în ochi, dar poți să privești ore în șir surferii care își exersează talentul. Surferi de toate tipurile sunt atrași de stațiunea care este bătută de vânturi, găsești atât kitesurferi, cât și windsurferi. Ca activități ce mai pot fi practicate ar mai fi călăritul de cai sau de cămile.

Kite-surferi în Essaouira

Kite-surferi în Essaouira

Transport din Marrakesh în Essaouira
Majoritatea agențiilor de turism vând excursii de o zi din Marrakesh în Essaouira. Prețul începe de la 350 dirhami(35 euro). Dar dacă iei autobuzul poți să faci cam aceleași lucruri pe care le oferă agențiile la un preț mult mai mic și ai și libertatea să vii și să pleci când vrei. Există mai multe companii de autobuz care oferă curse spre Essaouira:
- turistice: Supratours cu plecare din gara feroviară și CTM cu plecare din gara rutieră(lângă poarta medinei Bab Doukkala). Un bilet costă 70Dh.
- locale, în primul rând utilizate de marocani, unde vezi rareori turiști. Prețul este de 40-45 dirhami și plecarea din gara rutieră(lângă poarta medinei Bab Doukkala). Acestea au și câteva capcane de scos bani de la turiști. La intrarea în gara rutieră din Marrakesh o să te abordeze o persoană care o să te întrebe unde mergi, îi spui destinația și apoi o să te ducă la ghișeul care vinde bilete și în cazul în care cumperi își oprește și el un comision de 5dh/bilet. Cel mai bine e să spui că te descurci singur, este ușor să găsești ghișeul pentru că numele destinației este trecut deasupra. În Essaouira o să-ți ceară un preț mai mare pe bilet(60Dh în loc de 40Dh). Partea proastă e că nu e afișat prețul biletelor, dar poți să încerci să negociezi puțin și să spui că știi ca biletul e mai ieftin, asta în cazul în care mergi cu orice altă companii decât cele 2 pentru turiști.
De obicei, autobuzele sunt aglomerate și este indicat să rezervi sau să cumperi biletul cu o zi înainte. Drumul durează 3 ore. Noi am mers cu autobuze locale și am avut parte de capcanele descrise mai sus.

Un pescăruș în port

Un pescăruș în port

Bărcuțe în portul Essaouira

Bărcuțe în portul Essaouira

Piața de pește văzută de la înălțime

Piața de pește văzută de la înălțime

 

Călăreți pe plajă

Călăreți pe plajă

Camile pe plajă

Cămile pe plajă

Lasă un comentariu