Prima dată într-un hammam tradițional în Maroc

De cele mai multe ori în călătoriile mele evit locurile turistice și activitățile care sunt oferite tuturor, în schimb caut alternative locale, tradiționale, autentice. În plimbările pe străduțe inspectez din priviri zonele unde mănâncă localnicii și mă duc și eu, îmi caut cazare chiar în casele lor, cercetez unde ies ei să petreacă și hop și eu. De data aceasta, am fost să fac baie într-un hammam tradițional și am dat peste mai mult de 50 de femei marocane aproape complet dezbrăcate care își desfășurau ritualul.

Ce este un hammam?
O baie cu aburi, urmată de exfoliere și uneori de masaj. Cele mai multe locuințe marocane nu au baie proprie, așa că o vizită la hammam face parte din viața lor de zi cu zi. Deși rolul principal este acela de a satisface nevoile de igienă, hammam-urile au și o funcție socială, reprezintă locul unde se află ultimele știri și bârfe, iar uneori se găsesc viitoarele nore. Există femei tradiționaliste care ies din casă doar pentru vizita de la hammam, astfel că petrec minimum 2-3 ore până își desfășoară ritualul. Nu există hammam-uri comune pentru bărbați și femei, tot timpul sunt separate.
Ca european, o să fii în centrul atenției, este un fel de eveniment faptul că un străin a venit în hammam-ul lor, mulți ochi o să fie îndreptați către tine. Bucură-te de statutul tău special și zâmbește, o să ți se răspundă cu un zâmbet.

Ritualul
Intri într-o cameră cu băncuțe pe margine care joacă rolul de vestiar, te dezbraci și îți lași hainele la recepția improvizată. Citisem pe internet că trebuie să rămâi doar în chiloței și așa am făcut și eu. În mod normal, marocanele se spală singure sau se ajută între ele, dar mai există și varianta să ”angajezi” pe cineva care lucrează la hammam să se ocupe de tine. M-a luat în primire o tipă grasă, o big mama, ca majoritatea marocanelor, pe la vreo 40 de ani, îmbrăcată și ea doar cu niște chiloți. M-a prins de mână, m-a trecut printr-un culoar îngust, apoi prin 2 camere largi placate cu gresie și cu tavanul în formă de boltă. Peste tot era plin cu aburi și cu femei complet dezbrăcate sau doar în chiloței, așezate pe jos sau pe scăunele de plastic. Unele mai aveau și câte un copil cu ele, iar în față câte o găleată mare umplută cu apă.

M-a așezat pe un scăunel și mi-a adus și mie o găleată. M-a udat complet și m-a lăsat să stau în aburi pentru vreo 5-10 minute, probabil la înmuiat. Apoi, m-a mutat în cea de-a doua cameră care era plină până la refuz. Mi-a găsit un loc lângă perete, de maximum un metru pătrat, și l-a marcat ca teritoriul meu cu un fel de covoraș din mușama. M-a așezat în fund pe mușama, m-a dat cu un săpunel-cremă negru la culoare, apoi a început procesul de exfoliere. Cu o mănușă foarte zgrunțuroasă m-a frecat peste tot, timp de vreo 30 de minute. Exfolierile pe care mi le făcusem eu acasă cu zaț de cafea sau cu mălai erau jucărie pe lângă mănușa ei. Mai avea puțin și lua pielea de pe mine. M-a așezat pe spate, capul mi l-a fixat pe scăunelul pe care stătusem înainte, apoi pe burtă și a continuat să frece. M-a spălat pe cap și pe tot corpul cu un burete plin de spumă de săpun. Mă simțeam ca un copil mic. La final m-a clătit cu o găleată întreagă de apă puțin mai călduță decât ce folosise înainte. M-a dus înapoi în vestiar și m-a ajutat să mă îmbrac.

Mă consider o persoană dezghețată, fără prea multe inhibiții, dar totuși m-am simțit intimidată de înghesuială, de spațiul mult prea mic care mi-a revenit, de faptul că m-a spălat cineva care nu vorbea nici engleză, nici franceză, și cu care puteam să comunic doar prin limbajul semnelor. Am avut noroc că suportam apa fierbinte și cred că m-a înțeles când i-am spus să aibă grijă cu alunițele de pe spate. A fost și n-a fost relaxant, mă gândeam că cine știe cu ce boală de piele plec de acolo. În plus, am fost puțin dezamăgită că nu am primit și masaj, deși la intrare mi-au spus că ar fi inclus, o altă păcăleală marocană. Cred că nu făceau deloc masaj la hammam-ul respectiv pentru că nu era niciun loc pentru așa ceva. Mi-am zis că în călătoria asta o să caut alt hammam care are și masaj, nu mă las până nu găsesc!

Ce trebuie să ai la tine?
În mod normal, ca să intri într-un hammam tradițional ai nevoie de următoarele lucruri pe care le găsești în orice souk(bazar local):
- săpun tradițional negru sau ”ghasoul”
- mănușa pentru exfoliere sau ”kiis”
- șampon și balsam
- prosop
- șlapi

Unele hammam-uri oferă la intrare, contra cost, tot ce ai nevoie. Dar se poate întâmplă să nu găsești.
După această experiență, am început să observ femei pe stradă care merg cu poșetuța de plastic sau cu găleată plină cu tot ce au nevoie pentru o baie la hammam.

Cât a costat toată distracția?
Dacă ai toate cele necesare la tine și te speli singură intrarea costă doar 10 dirhami(1 euro). Mie mi-au dat ei săpun, șampon, mănușă, burete, etc. + pe tipa care a avut grijă de mine și am plătit 100 dirhami. Asta după negociere, inițial cereau dublu.

În caz că vreți să mergeți la același hammam se află pe strada Route de Fes, în apropiere de cazarea pe care v-am recomandat-o.

O baie într-un hammam local este o experiență cu adevărat autentică, din care afli multe despre cultura marocanilor și care adaugă o notă de culoare și plină de umor pentru repertoriul de povești marocane. Dar clar nu este pentru orice. Dacă ești rezervat sau dacă ești un maniac al igienei cel mai bine este să te duci la un hammam turistic din cadrul unui hotel. Sau să nu te duci deloc.

Lasă un comentariu