La plimbare de una singură prin Fez

Să fii femeie și să te plimbi singură prin Fez e o aventură, ca și cum ai fi vreo starletă cunoscută și toată lumea vrea ceva de la tine. ”Hi, Caramella!” și ”Hola, Gazelle!” te însoțesc la tot pasul. Ai mai multă atenție decât în liceu sau în școala generală. Băieții de 10-12 ani îți dau palme peste fund, apoi se rușinează și fug. Unii mai curajoși intră în vorbă cu tine și te întreabă care este sportul tău preferat și, indiferent de ce le răspunzi, sunt curioși dacă te uiți la meciurile cu Barsa(prescurtare de la Barcelona). Bărbații întorc capul după tine, unii se holbează de-a dreptul. Te invită la un ceai și inventează petreceri la care spun că ești binevenită. Nu mai vorbesc despre cei care se dau ghizi falși, te asaltează și se țin după tine să îți arate cine știe ce restaurant cu terasă sau piață cu moschee. Cu greu scapi de ei, ai nevoie de multă creativitate ca să inventezi scuze. Prea multă atenție!

Dacă vrei să stai la o cafenea ai șanse mari să fii singura femeie, dacă nu se mai nimerește o altă turistă prin zonă. Arabii sunt singurii care trândăvesc în fața unui ceai sau a unei cafele. Femeile lor probabil sunt acasă, gătesc și au grijă de copii. Mă întrebam dacă la cafenea au toaletă separată pentru femei, dar n-am îndrăznit să verific, oriunde mă mișcam ochii se întorceau spre mine.

Și credeți-mă pe cuvânt că poți să fii îmbrăcată cât de decent posibil, e mai bine ca picioarele și coatele tale să nu vadă soarele cât timp ești prin Fez. La rochițe și fustițe nici să nu te gândești! Poate un caftan negru și lung din cap până în picioare te salvează de atenția exagerată.

Bărbați la terasă 2

Când mă gândesc la orientarea prin oraș, nu pot să spun decât că sunt recunoscătoare tehnologiei că a inventat smartphone-urile și GPS-ul care te localizează, fără ele aș fi fost și acum pierdută pe străzile labirintice ale orașului vechi sau ar fi trebuit să plătesc un ghid ca să mă scoată dintre tarabele care vând de toate, de la fructe proaspete până la covoare și proteze dentare.

Nu este imposibil să te plimbi singură prin Fez, dar nici ușor nu e. După mine cuvântul care definește Fez-ul și, probabil majoritatea orașelor din Maroc, este atenție, trebuie să fii mereu în stare de alertă și să nu lași garda jos. E dificil să te relaxezi.

Lasă un comentariu