Marrakesh cu bune și cu rele

Marrakesh, în traducere “Pământul lui Dumnezeu”, este un oraș care te surprinde, care te scoate din zona de confort, mai ales dacă n-ai mai călătorit în afara Europei. E necizelat și agitat. Simți că îți lipsește ceva. Este vorba de predictibilitate și de sensul orientării. La început ți se pare prea mult, e ca și cum ți-ar da cineva o lovitură și durează până îți dă și antidotul. Ai nevoie de timp să te acomodezi și să începi să te bucuri.

Marrakesh cu ale sale lucruri bune

1. Piața Jemaa el Fnaa. Inima orașului, agitată în continuu. Un amestec fantastic de oameni, culori, mirosuri și sunete. Un spectacol de stradă cu îmblânzitori de șerpi și de condori, cu maimuțe, cu vraci batrâni care știu leacuri pentru orice posibil, cu muzică tradițională, cu dansatoare din buric, cu femei care tatuează henna, cu oameni care ”pescuiesc” sticle de suc și, mai ales, cu mulți gură-cască.  Biciclete, mopede, căruțe trase de măgari, găsești de toate în piață. Seara piața se transformă, apar tarabele de mâncare. . Dacă mergi ziua şi noaptea în piaţa centrală ai senzaţia că nu este acelaşi loc. Când vine vorba de mâncare ofertele curg din toate părțile, marocanii pot fi intimidanți la început, dar după o porție de melci la 5 dirhami și una de calamari la 20 dirhami prinzi curaj. Secretul e să glumești și tu cu ei, să nu îi lași să te ia tare. Îți spun că au de toate, că peste tot e la fel, dar întreabă-i dacă vând bere sau orice alt lucru interzis și o să vezi cum i-ai prins nepregătiți. Te întreabă din ce țară ești, apoi încep să vorbească pe limba ta, e surprinzător câte limbi vorbesc. Nu am găsit pe nimeni să ne răspundă în română, dar am dat de o tarabă unde bucătarul șef are o poză împreună cu Ilie Năstase. În filmulețul de mai jos am surprins atmosfera din piață.

2. Terase cu belvedere. Piața poate fi admirată de la înălțime de pe una din terasele din jurul ei. Cel mai frumos moment este înainte de apusul soarelui, când apar tarabele de mâncare și se aprind luminile.
Jmaa el Fna pe înserate

3. Medina. Orașul vechi înconjurat de ziduri fortificate și de porți, cu străduțe labirintice. Atmosfera este copleșitoare, imaginează-ți că pe străduțele de 2-3 metri lățime merg la un loc oameni, biciclete, mopede, căruțe trase de măgari sau de cai. Toți grăbiți de parcă ar fi la vreo competiție. Bicicliștii de aici au o dibăcie aparte, cu toate că merg cu viteză, se strecoară printre oameni și reușesc să evite accidentele. Venisem cu ideea de a închiria o bicicletă măcar pentru o zi, dar am renunțat, nebunia de aici e de neimaginat pentru orice biciclist european.
Pe marginea străduțelor găsești tot felul de tarabe cu fructe, legume, haine, mici taverne sau meșteri locali. Unii își vând marfa în gura mare, probabil că e vreo știință necunoscută: cu cât strigi mai tare, cu atât vinzi mai mult. De medina nu poți să te saturi ușor, e în continuă schimbare, un spectacol fără de sfârșit, e Marocul autentic.

Străduțe aglomerate în medina

Străduțe aglomerate în medina

4. Artizanate. În medina, în diferite sectoare sunt adunați meșteri populari de tot felul. Găsești fabricanți de covoare, țesători cu războaie asemănătoare cu cele din România, fierari, tâmplari. Unii te invită în magazinele lor, alții se ocupă doar de nevoile localnicilor.

5. Mâncare pe stradă. Cu maximum 2-3 euro mânânci pe săturate în bodegile de pe marginea drumului. În general au mâncare proaspătă pentru că de acolo se hrănesc localnicii. Nu te aștepta să fie foarte curat. Se mănâncă fără tacâmuri, întingi cu pâine sau mănânci direct cu mâna. Dacă ceri furculițe s-ar putea să îi bagi în încurcătură, dar se descurcă bucătarul care e în același timp și ospătar: cere prin vecini. Atâta timp cât nu alegi ceva prăjit în ulei, mâncarea găsită în astfel de locuri este foarte sănătoasă: supă de linte, tajine(legume gătite la aburi în oale de lut), frigărui la grătar, etc. Timp de 2 săptămâni am mâncat în Marrakesh în toate locurile posibile în care nu cred că ar fi intrat prea multă lume și n-am avut nicio problemă cu stomacul. Așa că recomand tuturor micile localuri de pe marginea drumului.

6. Ceai de mentă. În Maroc se bea ceai de mentă peste tot, la restaurant chelnerii glumesc că este whisky-ul local. Să știi să faci ceai este considerat o artă, la fel cum să consumi ceai alături de familie și prieteni e un ritual. În ceainic se pune ceai verde cu mentă proaspătă și multe cuburi de zahăr. Se servește pe o tavă de argint în păhărele mici, cilindrice. Atunci când se servește, primul pahar se toarnă înapoi în ceainic și doar apoi se umplu toate paharele.  Un ceai este bun dacă face spumă atunci când îl torni în pahare. De aceea, se toarnă de la 50 cm înălțime.
Ceai de mentă

7. Souk. Culoare întregi de magazine în care se vând tot felul de lucruri: covoare, produse din piele, de la papuci până la genți, obiecte din lemn, suveniruri, haine, produse cosmetice din argan, găsești tot ce vrei și ce nu vrei. Nu uita că în Maroc totul trebuie negociat. Pentru vânzătorii marocani, negocierea prețului nu e o povară, ci o plăcere. Nu evitați negocierile, ele fac parte dintr-un ritual social străvechi. E ca o conversație. Purtați-o cu plăcere. Şi nu uitați că un târg bun începe după ce-ați reușit să scădeți prețul inițial la 30-40%. Cea mai ieșită din comun negociere a mea a fost de la 600 dirhami la 40, asta pentru că am întrebat de un obiect cât costă fără să fiu prea interesată să îl cumpăr.  E indicat să studiezi puțin piața înainte să te apuci să cumperi.

Prin souk în Marrakesh

Prin souk în Marrakesh

8. Gueliz. După ce te-ai obișnuit cu atmosfera din medina, după ce ți-ai făcut o părere proastă despre marocani, mergi în Gueliz, zona nouă a orașului. Toate părerile o să-ți fie zdruncinate pentru că atmosfera se schimbă, aici stă lumea bună, aci sunt bulevardele largi și magazinele de firmă. Găsești McDonalds, KFC, restaurante italienești, dar și Zara, Adidas, Stradivarius.

9. Hammam. O baie cu aburi, urmată de exfoliere și uneori de masaj. Pentru a te simți îngrijit ca un copil mic și pentru a simți atmosfera autentică mergi într-un hammam tradițional.

10. Riad. Ca să simți atmosfera locală este recomandat să stai într-o casă tradițională cu grădină sau curte interioară. De afară e doar o casă normală pe 2 nivele, cu o ușă mică din lemn care ascunde de fapt un întreg palat. Pe lângă apartamentul în care am stat în Marrakesh, gazda mea, Karim, mai închiriază și camere într-un riad tradițional. Poza de mai jos este făcută în riadul său. Un pont pentru tine: dacă îți faci cont pe AirBnb la invitația unui prieten primești un bonus de 18 euro pe care poți să îl folosești la rezervarea unei camere într-un riad din Maroc. Aici găsești invitația de la mine.

Riad tradițional în Marrakesh

Riad tradițional în Marrakesh


11.
Oamenii. Ca peste tot sunt oameni buni și oameni cu intenții mai puțin bune. În general, în medina toată lumea încearcă să scoată cât mai mulți bani de la turiști, dar e bine să nu generalizezi, nu sunt toți la fel. Am întâlnit și marocani educați, care pot să poarte o conversație civilizată despre tot felul de subiecte și care nu vor să obțină vreun beneficiu de pe urma ta.

12. Grand taxi sau petit taxi. Când urci într-un taxi, nu înseamnă că este în totalitate al tău până la destinație. Dacă se ivește un alt călător care pare să meargă în aceeași direcție, taximetristul o să oprească să îl ia și pe el. Fii dispus să împarți spațiul cu localnicii sau cu alți turiști, chiar să stai îngramădit pentru că taxiul mare, adică mașinile de tip Mercedes, duc până la 6 călători, 2 pe scaunul din față și 4 pe cel din spate. Fără să luăm în calcul copiii. Se plătește locul în taxi, dar contează și câți pasageri sunt în total. Taxiurile mici, de obicei Loganuri, au un ceas care înregistrează costul călătoriei și par să fie mai confortabile și mai civilizate. Este indicat să ai o idee despre cât ar trebui să plătești în total și să negociezi costul călătoriei înainte să urci în taxi, altfel e greu să scapi de suprataxare. Concluzia: resursele sunt utilizate la maximum, nu se face risipă.

Și mai puțin bune

1. Copiii și ”la place, la place par la”. Peste tot prin medina te abordează copii care îți indică drumul spre piața Jemaa el Fnaa. ”Piața, piața pe acolo”, spun ei, și te îndreptă cu totul în altă direcție, probabil pe străzile unde tatăl lor are magazin. Mai sunt unii care se țin după tine în speranța de a primi bacșiș sau care îți fac semne că o să fii bătut dacă mergi în altă direcție decât cea indicată de ei. Nu îi lua în seamă, orașul e sigur, mergi mai departe și ține cont de faptul că dacă pari dezorientat, pierdut ești tocmai bun pentru glumele copiilor.

2. Indicatoare greșite. Unii adulți au dus la un alt nivel indicațiile date de copii. Au mutat indicatoarele turistice care te îndreaptă spre piața Jemaa el Fnaa în cu totul altă direcție, cel mai bine e să nu ții cont de ele și dacă te rătăcești să întrebi un vânzător care e drumul corect. O altă opțiune e să mergi pe străzile principale cu fluxul de oameni.

3. Îmbrăcăminte. Fie că ești femeie sau bărbat, uită pe pantalonii scurți! La fustițe și rochițe scurte e bine să nici nu te gândești. Arăți respect față de cultura lor dacă te îmbraci civilizat. Prin oraș mai există și turiști care fac excepție de la această regulă, dar de obicei atrag atenția și intră în niște situații care sunt cam neplăcute. De exemplu, chiuituri și tot felul de remarci adresate în special femeilor.

4. Fără pupici sau ținut de mână în public. E vorba tot de respect.

5. Bere. Marocul este o țară arabă, așa că alcoolul este interzis. Totuși la unele supermarketuri găsești bere, vin și alte tipuri de băuturi alcoolice, dar nu te aștepta să bei o bere la o terasă în văzul tuturor. Alcoolul se bea pe ascuns.

Obiective turistice în Marrakesh

1. Muzeul Marrakesh. Un fost palat transformat acum în muzeu. Are o colecție de arte populare care includ olăritul, prepararea uleiului de măsline și de argan, costume populare. Chiar dacă nu ești un fan al muzeelor, palatul merită vizitat pentru arhitectura sa deosebită  tipic andaluziană, cu fântănă în curtea interioară, și pentru atmosfera creată de muzica berberă.

Muzeul Marrakesh

Muzeul Marrakesh

2. Ali ben Youssef Medersa. O școală de învățături islamice construită în secolul al XIV-lea. Merită vizitată pentru a-ți imagina cum în urmă cu câteva sute de ani cei 900 de elevi care studiau aici încăpeau în cele 132 de camere minuscule. Intrarea la muzeu este cuplată cu intrarea la universitate și costă 50 de dirhami.

3. Bahia Palace. Un bun exemplu de arhitectura marocană, cu o mulțime de detalii, arcade, lumini, gravuri, uși și tavane magnifice din lemn. În trecut a fost reședința vizirului Bou Ahmed, a celor 4 neveste și 24 de concubine. Intrare: 10 dirhami.

4. Saadian Tombs. Morminte din secolul al XVI-lea care au supraviețuit în mod miraculos în urma atacurilor asupra orașului. Taxa de intrare este de 10 dirhami.

5. Grădinile Majorelle. Grădina botanică reprezintă o oază de liniște în aglomerația din medina. A fost proiectată cu suflet și construită de frații Majorelle de origine franceză.

Grădina botanică Majorelle

Grădina botanică Majorelle

6. Tăbăcăriile. Nu poți să ratezi capcanele întinse de marocani pentru a te atrage spre tăbăcării, în fiecare zi este ultima zi a târgului berber, îți spun orice ca să te ademenească spre tăbăcării. Un bacșiș de 20 de dirhami e suficient pentru ”ghidul” care îți arată vechile și totodată actualele modalități de prelucrare a pielii.
Tăbăcării în Marrakesh

După 2 săptămâni petrecute în Marrakesh mi-a fost greu să mă despart de el. Ușor, ușor mi-a intrat pe sub piele, m-am obișnuit și cu lucrurile sale bune și cu cele mai puțin bune. Un oraș pe care îl simți, de care te atașezi, nu pe care îl vizitezi.

Lasă un comentariu