Mănăstirea Antim

Mănăstirea Antim este situată în centrul Bucureștiului, aproape de Casa Poporului. Până nu demult era poziționată în prim plan, dar acum este ascunsă de privirile trecătorilor în spatele blocurilor comuniste de pe bulevardul Unirii. Iar acest lucru este posibil datorită mutării clădirii dintr-un loc într-altul, operațiune ce a salvat mănăstirea de la demolare. Chiar dacă nu vă vine să credeți, acțiunea de a muta clădiri, numită translație (cicムnu e translatare, ci translație), este posibilă și a fost pus în practică de câteva ori chiar în București.

Prin vizitarea mănăstirii am aflat că există și zone liniștite în centrul capitalei. M-am bucurat de descoperirea unui loc încărcat de istorie, care a văzut atât de multe lucruri schimbându-se în jurul său: de la vremea târgoveților până la zilele construirii Casei Poporului. Este mărturia unei epoci în care bisericile puteau fi salvate doar dacムerau ascunse de privirile dictatorului.
Manastirea Antim vazuta din turnul de la intrare

Începuturile
Mănăstirea a fost ridicată în perioada anilor 1713 – 1715 pe locul unde era o veche biserică de lemn. Iniţial, mănăstirea avea forma unei cetăţi, cu biserica în centru; pe laturile care descriu perimetrul unui pătrat erau chiliile, iar în fiecare colţ era câte un turnuleţ.  A fost vestită multă vreme pentru renumita ei tipografie unde se tipăreau cărţi sfinte. În anul 1912, la Complexul monahal Antim s-a adăugat Palatul Sfântului Sinod şi, tot atunci, a luat fiinţă, aici, Biblioteca Sfântului Sinod.

Mănăstirea este astăzi unul dintre cele mai frumoase monumente arhitecturale ale Bucureștiului. Aparține, ca decorațiuni și concept,  stilului Brâncovenesc.
                Manastirea Antim vazuta de pe scarile Palatului Sinodal                                 Turnul Manastirii Antim

Despre translație
În anul 1985, sub presiunea comuniștilor, care urmăreau construirea unei străzi încadrate de blocuri, atât Mănăstirea Antim, cât și Palatul Sinodal, au fost mutate cu ceva zeci de metri mai înspre vest.

Bucureştenii de atunci au putut asista la evenimente excepţionale din existenţa oraşului: monumente construite in secolele XVII-XVIII cu greutăţi de mii de tone erau ridicate de la sol, după ce se secţiona legătura dintre teren şi suprastructură, aşezate pe o nouă structură, apoi puse pe căi de rulare şi mutate la sute de metri distanţă.
Clădirea Palatului Sinodal, cu o lungime de 52,51 metri şi o lăţime de 22,80 metri, în greutate de 9.000 tone, la care s-a adăugat şi greutatea celor 100.000 de cărţi din Biblioteca Sfântului Sinod, de aproximativ 1.000 tone, a fost rotită cu 13°10″ şi deplasată pe o distanţă de 10 metri, în ziua de 21 ianuarie 1985, când a fost o temperatură de –18° C. Durata operaţiunii a fost de 6 ore şi 20 minute.

La 20 februarie 1985, pe o temperatură de –20° C, a fost translată şi biserica Antim, la distanţa de 20,35 metri; durata operaţiunii: 13 ore şi 38 minute.

Palatul Sinodal

Palatul Sinodal

Turnul de la intrarea în curtea Mănăstirii Antim

Turnul de la intrarea în curtea Mănăstirii Antim

 

Lasă un comentariu