Școala de olărit de la Piscu

La 35 de kilometri de București, într-un sat cu tradiție de olari, s-a înființat Școala de la Piscu, o școală altfel pentru că încurajează creativitatea și preocuparea pentru ceea ce moștenirea culturală poate oferi.  În timpul săptămânii funcționează ca o școală primară pentru câțiva copii din sat, iar după prânz și în weekend își deschide porțile prin organizarea  diferitelor activități: olărit, pictură, linogravură, basorelief. Piatra de temelie a fost pusă de o familie de artiști, care în momentul de față face tot posibilul să ofere o experiență autentică celor care calcă pragul școlii.

Meșter olar

Meșter olar

Lecția de introducere în olărit
Suntem primiți cu urări de bine, iar după o scurtă relaxare în grădină școlii suntem invitați în sala de clasă. Ne așezam în bănci. Începe lecția de introducere în ale olăritului. Aflăm că străbunii noștri foloseau vase de lut pentru mai toate activitățile legate de bucătărie: se mânca din străchini, țuica se bea din mici pahare de lut, iaurtul și borșul erau pregătite în oale de lut. Învățam lucruri esențiale despre prelucrarea și arderea lutului, și stând așa în bănci ardem de nerăbdare să ne apucăm de lucru.
IMG_7589

Începem să modelăm un obiect de lut folosind roata olarului. Meșterul ne încurajează și ne vorbește blând. Cei mici se uită puțin strâmb la lutul în care urmează să-și bage mâinile, semn că nu prea s-au jucat în noroi, dar încet, încet prind curaj și se bucură de obiectul care a luat formă cu ajutorul mâinilor lor. A fost a lecție scurtă și practică de folosit roata.
IMG_7646

Apoi, ne folosim creativitatea și talentul artistic pentru pictarea unui sfeșnic. Unii părinți par mai interesați decât copiii, iau pensula în mână și aduc o notă personală sfeșnicului.
IMG_7626

Urmează linogravura (tehnică de reproducere și de multiplicare a unui desen, obținută prin imprimarea unei plăci de linoleum). Avem ca temă Paștele, așa că desenăm un ou pe care îl încondeiam cum ne pricepem mai bine. E o atmosferă plăcută: toată lumea meșterește, de la copii la părinți.
20130427_131753

Mi-a plăcut ca fiecare a plecat acasă cu rodul muncii: vasul de lut și sfeșnicul pictat.

Cât costă, ce include și cui se adresează?
Întregul workshop durează aproximativ 3 ore, iar costul este de 50 de lei/persoană. Este recomandat să suni cu o zi – două înainte pentru a verifica dacă se organizează vreun atelier și pentru a face rezervare. Este inclus:
- crearea unui mic vas de lut
- pictarea unui vas de lut deja ars
- linogravură
- povești despre ceramică și pictură pe vase
- plăcintă cu mere
Din punctul meu de vedere, această activitate este perfectă atât pentru copii, cât și pentru tineri  sau părinți. Noi am participat la workshop alături de un grup format în majoritate de copii, dar dacă îți formezi propriul grup de prieteni(aproximativ 10 persoane) o să ai parte de o lecție mai aprofundată despre meseria de olar.

Cum ajungi la Piscu?
Dacă nu ai mașină, la Piscu poți să ajungi și cu transportul în comun: microbuzul 442 de la Piața Presei, capătul tramvaiului 41. Pentru Școala Agatonia coborâți la prima stație după intrarea în sat. Puțin mai în față  e poarta școlii. E bine să ajungeți în stația de autobuz cu cca.10 minute înainte de orele scrise, mai ales la plecarea din București.

A fost o lecție deosebita de inițiere în ale olăritului, cu singuranța o să revin la Școala de la Piscu pentru a-mi însuși mai mult din tainele ale acestei meserii nobile.

Voi ce părere aveți despre acest gen de activitate? V-ar plăcea să va jucați cu roata olarului sau să pictați un vas de lut?

Rodul muncii

Rodul muncii

IMG_7594Scoala de la Piscu

Lasă un comentariu