Buget de călător inspirat pentru schi în Bansko

Sunt adepta mersului la schi în România, dar trebuie să recunosc că pârtiile din Bansko au avantajele lor. De ce să mergi la schi în Bulgaria când sunt pârtii și în România? Ce are în plus stațiunea bulgară față de cele din țară? Cât trebuie să plătești pentru câteva zile de schi în Bansko?

Bansko_muntiiPirinei

Printr-o comparație între principala stațiune turistică de schi din România, Poiana Brașov, și principala stațiune din Bulgaria, Bansko, am surprins atât avantajele cât și minusurile stațiunii bulgare.

Ce mi-a plăcut în Bansko?

1. În perioada Revelionului pârtiile din Bansko au zăpadă, iar cele din țară nu

Cel puțin așa a fost în ultimii ani. Pârtiile din Bansko au o altitudine de peste 2000 m, cea mai înaltă începe de la 2560 m. Pârtiile din Poiana Brașov au o altitudine maximă de 1765 m, coborând până la aproximativ 1000m. De obicei la sfârșitul lunii decembrie și începutul lui ianuarie, deci în perioada Revelionului, când toată lumea are concediu, în Bansko este zăpadă suficientă pentru practicarea sporturilor de iarnă, pe când în România nu. Cu siguranță diferența de altitudine între cele 2 maxime (2560 în Bansko și 1765 în Poiana Brașov) face diferența.

2. Lungimea totală a pârtiilor de schi

În Poiana Brașov lungimea totală a pârtiilor este de 20 km, iar în Bansko de 70km. Diferența de lungime face ca pârtiile să nu fie așa de aglomerate. Deși am fost în Bansko într-o perioadă de vârf, de Revelion, nu am simțit aglomerația care este la noi într-un weekend oarecare. Vorbesc de aglomerația pe pârtie, au și bulgarii problemele lor, dar asta puțin mai jos.

3. Calitatea serviciilor și bunăvoința oamenilor

Începând cu 15 euro/noapte de persoană găsești cazare în condiții extraordinar de bune la hoteluri de 4-5 stele. De la o cameră spațioasa cu bucătărie până la saună sau piscină în hotel, poate chiar și șemineu în cameră, nu ai ce să te plângi. Și în plus angajații hotelului sunt mereu săritori să te ajute. Și vânzătorii de la magazinele de suveniruri sunt dornici să își vândă marfa și de aceea răspund zâmbitor la întrebările pe care le ai.

BanskoMountains2 BanskoMountains

Ce nu mi-a plăcut în Bansko?

1. Aglomerația pentru cumpărarea skipass-ului și pentru urcarea cu telegondola

Am stat o oră la coadă pentru skipass și mai mult de 2 ore la coadă pentru telegondolă. Indiferent dacă ajungeai la o oră matinală sau la una mai târzie cozile erau la fel de mari. Este adevărat că după ce urci pe pârtie situația se schimbă pentru că numărul mare de telescaune care duc în diferite zone oferă diversitate și astfel nu se mai aglomerează toată lumea în același loc.

2. Poți să cumperi skipass doar pentru o jumătate de zi, o zi sau mai multe, nu pentru numărul de urcări.

Acest lucru este dezavantajos pentru începători; într-o zi ei coboară pârtia o dată sau de 2 ori și astfel sunt nevoiți să plătească aceeași sumă ca cineva care coboară de 10 ori/ zi. Din acest punct de vedere este mult mai avantajos să te apuci de schi sau snowboard pe una din pârtiile din țară, vei plăti atât cât ai folosit telescaunele/telegondola.

3. Drumul până în Bansko durează 7-8 ore.

Clar pentru un weekend este mult mai bine să mergi la schi undeva în țară.

Suveniruri_bansko Suveniruri_bansko2

Buget de călătorie pentru Bansko (pentru 4 nopți/5 zile)

În tabelul următor este o estimare a costurilor pe care ar trebui să le ai pentru 4 nopți de cazare și 3 zile pe munte. Totul este raportat la cât am cheltuit noi în cele 5 zile pentru un Revelion în Bansko. Cu singuranță prețul pentru cazare este mai scăzut în orice altă perioadă.

Activitate Cost/zi Cost RON/ 4 nopți
Asigurare medicală  35
Drum 120
Cazare De la 15 euro/noapte
96 euro/ 4 nopți
410
 Skipass  58 leva/zi 400
 Mâncare  20 leva/zi 180
Total 1145 RON

De obicei când plec din țară nu îmi fac asigurare medicală, dar pentru schi consider că este necesară pentru că nu se știe niciodată ce se poate întâmpla pe pârtie, mai ales dacă ținem cont de evenimentele de la munte prezentate în ultima vreme la știrile de la ora 5.

Din București până în Bansko, pe ruta Giurgiu – Sofia, faci 7-8 ore cu mașina. Noi am fost 4 persoane în mașină, iar costul drumului, incluzând benzină, vinietă și parcări a fost de 120 RON/persoană. Este mai bine să lași mașina în parcarea hotelului și să mergi pe jos până la pârtie. Pentru parcarea de la baza pârtiei am plătit 27 leva/6 ore. Apoi ne-am lecuit și am mers cu microbuzul gratuit de la hotel.

Am stat la Balkan Jewel Resort. Angajații hotelului au fost mereu binevoitori, dornici să ajute cu diversele cereri care au apărut. Pentru că am rezervat cazarea foarte târziu, prin luna noiembrie, am plătit 96 euro/4 nopți. Prieteni care au rezervat mai din timp au plătit 60 euro pentru același număr de nopți. Condițiile de cazare au fost excelente: cameră foarte mare și curată, cu șemineu.

Mai jos este costul pentru skipass. Se adaugă garanția cardului de 5 leva, bani ce sunt restituiți la final de 2 automate.
Sugestie: În caz că ajungeți după prânz la pârtie puteți să stați în dreptul automatelor și să întrebați dacă are cineva skipass de vânzare, oferiți 15-20 leva. Este un câștig bun față de 45 leva pentru o jumătate de zi. Nu aveți cum să vă înșelați pentru că pe card este tipărită perioada când este activ.

Cost_Ski_Pass_Bansko

Prețurile la mâncare sunt ca în România: o ciorbă este 3-4 leva, iar un fel principal în jur de 10 leva. Mâncați destul de bine cu 20 leva/ zi. E bine să ai pe pârtie sandwich-uri și ciocolată – economisești timp pentru că nu mai stai la coada cabanelor și câștigi repede energie.
Pentru petrecerea de Revelion cel mai bine este să cauți un local unde plătești doar ceea ce consumi. Ajută să fii atent la oferte pentru că, de obicei, cei care cer un preț fix nu au băutură inclusă. Noi am avut o cameră spațioasă cu o bucătărie complet echipată și am hotărât să organizăm petrecerea de Revelion în cameră: cu tot cu mâncare și băutură am cheltuit 20 leva/persoană.

Dacă nu ai schiurile sau snowboardul tău se mai adaugă aproximativ 22 leva/zi pentru închirierea echipamentului.

Vouă cum vi se pare: 270 euro pentru 5 zile în Bansko? Eu una aștept să fie zăpada bună pentru schiat la noi în țară, cu siguranță este mai ieftin în România!

Bansko_boarder

Peisaj de la balcon

Peisaj de la balcon

Bansko_mountains3

Bansko_trees

Lasă un comentariu