Cărți de călătorie – Omar cel orb

Consider că o carte de călătorie te face să simți atmosfera și ritmul vieții dintr-o țară. Te apropie mai mult de acel loc comparativ cu orice documentar și informație de pe internet. De aceea, împărtășesc cu voi impresiile mele.

Omar cel orb este o carte de călătorie care ne dezvăluie o parte din secretele Orientului Mijlociu, ale Iranului, țara în care există mai multe lumi, cuprinse una într-alta și în care fiecare persoană are un secret al său. Autoarea româncă, Daniela Zeca, își creează romanul în urma întâlnirii cu această parte a lumii, care nu poate însemna altceva decât o experiența-limită.

Omar_cel_orb

Personajul principal, Omar, fuge din țara sa orientală și enigmatică într-o țara est-europeană, eu presupun că în România, deși nu este clar specificat. Principalele motive ale auto-exilulul sunt: religia și îndepărtarea de soție.

Noua țară îl adoptă și îi devine refugiu. Aici își găsește oaza de liniște și de singurătate.

Sunt prezentate, în paralel, 2 lumi: cea orientală și cea europeană, prin prisma a 2 povești de dragoste: dintre Omar și soția din Iran, pe care a părăsit-o și, dintre Omar și veterinară europeană.

Pe fundalul religios al zoroastrismului, religie primordială a poporului înainte de convertirea forțată la islamism sunt surprinse aspecte ale Iranului, de acum și de altădată.
M-a impresionat:
•    condiția joasă a femeii care e tratată ca un bun material. Viața acesteia e în mâna bărbatului, iar în caz de adulter ea este condamnată la moarte.
•    contextul țării în care intimitatea e doar o insinuare: “nu știi niciodată cu adevărat dacă un bărbat și o femeie își ating inimile, fiindcă, despre sex, nici nu poți gândi decât ca despre o viză expres, pentru când vrei să îți revezi morții.”
•    luptele interioare din copilăria lui Omar – momente precum schimbarea forțată a religiei părinților, moartea mamei și a bunicului i-au marcat ideea de fericire
•    contrar religiei stricte, Omar a bifat patul mai multor femei musulmane. 

Nu mi-a plăcut faptul că acțiunea oscilează foarte mult între cele 2 lumi și,  ca urmare, firul acțiunii nu este întotdeauna continuu.

În urma lecturii, pentru mine Iran a devenit din țara covoarelor persane, țara simbolurilor, credințelor și ritualurilor. “Raiul e un covor: sufletele saltă cu el, ușoare ca scrumul ori ca scamele moi de lâna.”

Omar cel orb prezintă o poveste contemporană pe care o recomand – lectura ușoară merge de minune descoperită la gura sobei!

Summary
Reviewer
Alina Cioponea
Review Date
Reviewed Item
Omar cel Orb
Author Rating
5

Lasă un comentariu