Mănâncă, Roagă-te, Iubește – cartea care te îndeamnă

Cartea de călătorii “€œMănânca, roagă-te, iubește”, după care s-a făcut și filmul cu același nume,  mi-a prezentat mai multe informații  decât un documentar de la National Geographic, despre Italia, India, Bali și cultura lor. M-a îndemnat la autoanaliză, la propria-mi cunoaștere. Nu mai vorbesc de îndemnurile legate de mâncare. Citind fraze ca cea de jos, nu m-am putut abține să nu îmi comand o pizza.
€œAșa că am mers împreună cu Sofie la Pizzeria da Michele și am comandat fiecare câte o pizza care ne scoate din minți de plăcere. Pizza asta îmi place atât de mult, încât, în nebunia mea, am ajuns să cred că și ea mă iubește pe mine. Am o adevărată relație cu pizza mea; am chiar o aventură cu ea.

Cartea este o autobiografie excelentă. O americancă, scriitoare de profesie, pare să aibă viață ideală: un soț, o casă, succes în carieră, dar înăuntrul sau are multe semne de îndoială legate de propria sa existența și fericire. Petrece nopți la rând în baie, simțindu-se deznădăjduită și plângând, până când, de undeva, din interiorul său, primește un semn în legătură cu drumul pe care îl va urma. Ia decizia să divorțeze, iar după 1 an și jumătate, cât durează chinurile divorțului, pleacă în lume în căutarea echilibrului. Primește în avans bani pentru cartea pe care urmează să o scrie, și astfel, își permite un an de libertate.

Îndemn de a mânca și a descoperi plăcerea
Prima oprire: Italia. Liz, personajul principal și autoarea cărții, pleacă în Italia pentru a-și găsi liniștea interioară.  O atrage ideea de a trăi o perioadă într-o cultură ale cărei valori de căpătâi sunt plăcerea și frumusețea. Începe să învețe limba italiană, și se bucură din plin de cuvinte melodioase precum “€œatraverssiamo” și “dolce far niente”. Descoperă plăcerea prin mâncare – oricine a fost în Italia înțelege bucuria de a mânca paste și înghețată. Fetelor, aveți grijă dacă sunteți la dietă, sunt multe tentații în carte!
După 4 luni în orașul etern, Roma, reușește să renunțe la calmante și face un pas important pentru găsirea echilibrului.
image description

Îndemn de a descoperi meditația și autoanaliza
A doua oprire: India. Liz ne duce într-un ashram indian, un loc de retragere colectivă, unde oamenii  se adună în jurul unui guru pentru a-i asculta învățăturile. Suntem inițiați în câteva particularități ale filozofiei indiene predate prin yoga: “œscopul yogăi e să descopere unirea dintre minte și corp, dintre individ și Dumnezeu, dintre gândurile noastre și sursa lor, dintre maestru și discipol”. Aflăm că prin rugăciune vorbești cu Dumnezeu, în timp ce prin meditație îl asculți.” €œCuvântul guru e format din 2 silabe sanscrite. Prima înseamnă întuneric, cea de-a doua înseamn㠜lumina. Ieșirea din întuneric și intrarea în lumină.
Liz își găsește liniștea interioară în aceste 4 luni petrecute în meditație, iar pe mine, toate trăirile ei, m-au îndemnat să caut autoanaliza și importanța ei, pentru că noi suntem cei care trebuie să se oprească la un moment dat,  timpul cu siguranță n-o va face.

Îndemn de a căuta propria mulțumire
A treia și ultima oprire: Bali, Indonezia. Mergem, împreună cu personajul principal al cărții, în Bali loc ce a fost denumit “Insula Zeilor”, unde fiecare om e un artist și toată suflarea trăiește o perpetuă stare de fericire.  Aici ea caută echilibrul între plăcerile lumești și înălțarea spirituală, propria-și mulțumire.
“Căutarea mulțumirii proprii nu e doar un efort de autoconservare, care îți este doar ție folositor, ci e un dar generos pe care-l faci întregii lumi. Curățat de toată nefericirea ta, nu mai stai în drumul nimănui. Încetezi să mai fii un obstacol nu numai pentru ține, ci și pentru toți ceilalți. Abia atunci devii liber să-i ajuți și să-i bucuri pe alții.” Cu astfel de fraze ne îndeamnă autoarea la gândire.

“œMănânca, roagă-te, iubește” este o carte pe care o recomand tuturor, nu numai că ne prezintă 3 țări diferite, dar are și o parte filozofică și de multe ori ne aduce zâmbetul pe buze.

Summary
Reviewer
Alina Cioponea
Review Date
Reviewed Item
Cartea Mananca, Roaga-te, Iubeste
Author Rating
5

Lasă un comentariu