Bărbații pe care i-am întâlnit

Așa a început totul. Într-o zi de octombrie însorită, la colț de stradă, într-o piață oarecare din Georgia. Eu i-am zâmbit și l-am rugat să stea la o poză, el a acceptat. A durat câteva secunde, dar amintirea a rămas.

Georgia
Apoi, i-am întâlnit pe ei, 3 prieteni buni de o viață. Ne-am vorbit doar din priviri, nu ne cunoșteam limbile.

Călugări în Georgia

Călugări în Georgia

Pe alte meleaguri, într-un alt colț de lume l-am întâlnit pe beduinul din Petra. M-a invitat la un ceai în casa lui care se vede în spate. Am refuzat, dar el a rămas beduinul meu preferat.
Beduin la Petra în Iordania, invitație în peșteră

Cunoscuții îi spun Apașul. Cutreieră munții de pe meleagurile locale. Când era tânăr fecior încăleca, dar acum își folosește calul doar pentru transport de marfă. Era puțin trotilat când l-am cunoscut și m-a invitat să fac Revelionul în casa lui. L-am refuzat, aveam alte planuri. El încalcă puțin regula, dar totuși îmi e drag.
Arpacașul
Îl știu de pe o străduță din Ouarzazate, Maroc. Era prototipul ideal. Și avea o stare de spirit care te îndemna la zâmbete largi. Ne-am întrebat de sănătate și ne-am urat de bine în arabă, acum că am învățat și eu câteva cuvinte.

barbat in Ouarzazate
Yussef. E singurul căruia îi știu numele și singurul de care m-am atașat cu adevărat. E omul deșertului, berber, nomad la origine. Prietenul cămilelor. G
lumeț, râdea de felul în care spun ”îhî” tot timpul. Nu mă lăsa să vorbesc despre ziua de mâine, tot ce conta era prezentul.  Deși nu a fost niciodată la școală, vorbea 5 limbi și ar fi vrut să învețe limba cămilelor, să știe el ceva în plus față de toată lumea. Nu era căsătorit și nici nu își dorea să facă pasul ăsta prea curând. ”E ca și cum ai mânca în fiecare zi couscous”, spunea el. Nu avea prea multe griji. Cânta la tobe și m-a învățat și pe mine să cânt ”salamalecum, alecu salam”. A fost ghidul meu timp de 2 zile în Sahara. Acum e departeYussef

Ce au iei toți în comun? Mai mare sau mai mică.
E vorba de barbă și/sau mustață.

Lasă un comentariu