Mâncare tradițională în Georgia

De fiecare dată când merg într-o țară străină testez câte puțin din mâncarea lor tradițională. Pentru a afla ce anume ar fi bine să mănânc într-un loc nou, fie citesc câte ceva înainte să ajung acolo, fie întreb localnicii ce mă sfătuiesc să gust sau pe unde găsesc restaurantele tradiționale. Adesea cumpăr mâncare de pe stradă, iar uneori mă mai uit și în farfuriile de la mesele vecine și îi spun chelnerului că vreau același lucru. Aceasta este una dintre metodele mele de a trăi o experiență autentică: să mănânc la fel ca localnicii și exact în aceleași locuri ca și ei. Dacă restaurantul mai are și muzică tradițională încep să mă simt tratată regește.

În caz că planificați o vacanță în Georgia, mai jos aveți o listă de bunătăți locale:

Georgienii au propria lor plăcintă cu brânză, numită khachapuri, și primul lucru ce merită gustat dintre felurile georgiene este această plăcintă subțire auriu-maronie, coaptă și plină cu brânză. De obicei, este prezentată în formă rotundă, ca o pizza mare, iar toți cei care mănâncă la o masă împart și iau câte o bucată. Timp de o săptămână cât am mâncat împreună cu georgienii nu a existat masă fără khachapuri, vă dați seama cât de popular este.
Uneori ‘haciapuri’ este prezentat sub formă de barcă având deasupra  unt, brânză topită și un ou ochi. În această variantă, se numește khachapuri acharuli. Am mai mâncat și umplut cu fasole, de data aceasta poartă numele lobiani, dar după părerea mea nu este la fel de gustos.Khachapuri - plăcintă cu brânză

Khachapuri – plăcintă cu brânză

Khinkali sunt un fel de găluște sau de colțunași umpluți cu diferite compoziții, cum ar fi cea de carne condimentată de porc sau de vită, sau cea de ciuperci. Umplutura de carne este crudă atunci când Khinkali este asamblat, așa că atunci când fierbe sucurile de carne sunt prinse în interiorul aluatului. Khinkali este de obicei consumat astfel: în primul rând se suge sucul în timp ce se ia prima mușcătură, în scopul de a preveni ruperea aluatului, abia apoi se mănâncă restul conținutului.Khinkali

Khinkali

Adeseori se servesc platouri cu diferite rulouri, eu le spuneam sushi georgian, după modelul în care erau aranjate. Badrijani nigvzit sunt rulouri de vinete cu sos de nuci. Pkhali sunt rulouri de spanac sau sfeclă cu usturoi și sos de nuci.
Rulouri copy

Desertul tipic georgian se numește churchkhela. Este un fel de snikers local ce obișnuia să fie dat copiilor la pachet atunci când mergeau la școală. Churchkhela este un șir lung de nuci (uneori și alune) întinse pe o sfoară, care sunt apoi înmuiate într-un amestec special pregătit de sucuri concentrate de struguri și puțină făină.

Dulciuri georgiene pe o tarabă din piață copy

Dulciuri georgiene pe o tarabă din piață

Există și un ceai specific. Este ceai negru și se numește Guria, după regiunea în care este cultivat.

Odată aşezat la masă te năpădeşte un amestec de savoare, culoare şi arome, iar printre toate minunăţiile culinare specifice la loc de cinste stau vinurile. Se zice că Georgia este locul de naştere al vinului, seminţe de struguri fiind găsite în morminte mai vechi de 7000 de ani. În mod tradiţional, vinurile sunt băute dintr-un corn, care pot fi astfel ornate încât ajung adevărate operă de artă.

Georgienii sunt faimoși pentru ospitalitatea lor. Ei respectă oaspeții și sunt foarte prietenoși și generoși în timp ce întrețin o atmosferă distractivă, mai ales atunci când ești invitat în propriile lor case. Dau petreceri în cinstea anumitor oameni respectabili sau cu ocazia unor evenimete speciale cum ar fi ziua de naștere, inaugurarea unei case, Crăciun, Paște. Dacă ești invitat la o astfel de petrecere ai face bine să nu o ratezi pentru că este considerată un adevărat spectacol organizat de o persoană respectabilă. El poartă numele de ”tamada” și se comportă ca un conducător al petrecerii . Face toasturi pentru pace, sănătate, fericire, gazdă, părinți și copii, etc. Oaspeții la petrecere sunt ca niște actori ce răspund la toast cu propria lor interpretare, astfel încât uiţi că scopul pentru care te-ai aşezat la masă este mâncarea şi ajungi poet ad-hoc. Este inutil să spun că toastul este urmat de golirea paharului.

Acum știi ce se mănâncă și se bea în Georgia, mai rămâne să planifici o vacanță acolo. Ce zici, te tentează?IMG_1054 copy

Sărmăluțe georgiene

Sărmăluțe georgiene

Lasă un comentariu