Curiozități și lucruri amuzante despre Irlanda

Irlanda este o țară primitoare, cu oameni veseli și binevoitori, interesați de ce li se întâmplă celorlalți. Atât bătrânii, cât și tinerii, îți zâmbesc atunci când le ceri informații și te ajută cu mare plăcere. M-a surprins modul lor de a povesti, că vorbesc mult și au abilitatea de a face dintr-un lucru mărunt o poveste impresionantă. Probabil această calitate i-a făcut să aibă un trecut presărat cu istorisiri amuzante. În timpul călătoriei mele, am aflat multe lucruri, uneori distractive, alteori interesante, despre Irlanda, Dublin și irlandezi, iar acum vi le împărtășesc și vouă.

 • Mândria Dublin-ului este că pe absolut fiecare stradă există cel puțin un pub.
 • Uși colorate: Ușile caselor au diferite culori, una mai puternică decât alta. Care este motivul? Bărbații se întorceau acasă noaptea, beți și de multe ori greșeau ușa, așa că s-au gândit să își coloreze fiecare intrarea într-un mod aparte.
  Irlanda - usi colorate
 • Molly Malone: Imnul neoficial al orașului este dedicat unei femei care în timpul zilei era vânzătoare de pește, iar în timpul nopții prostituată. Se pare că a rămas în inimile irlandezilor încât i-au făcut și o statuie.
 • În timp ce în întreaga Europă, distilarea era folosită pentru obținerea parfumului, călugării irlandezi au folosit-o pentru obținerea whiskey-ului. De aici și renumitul whiskey din Irlanda: Jameson. Ascultați această melodie și veți simți spiritul petrecăreț al irlandezilor. Precum și aceasta.
 • De unde vine numele renumitului Temple Bar, zona barurilor din Dublin? Eu aș fi spus că pe acolo a fost cândva un templu. Dar nu, irlandezii au luat numele de la la familia Temple care în secolul 17 își avea casa și grădinile în zonă.
  Dublin - Temple Bar - Despre Irlanda
 • Dublin este locul natal al berii negre Guinness. De-a lungul timpului, berea a fost oferită oamenilor care tocmai au donat sânge și a fost recomandată femeilor însărcinate datorită conținutului de fier. Toate acestea au fost urmările campaniei de marketing care a folosit sloganul “Guinness este bun pentru tine”.
  Studii recente ale Universității din Wisconsin arată că într-adevăr un pint de Guinness pe zi este echivalent cu o aspirină pe zi, ajutând la prevenirea atacurilor de inimă.
  Chelner la Guiness
 • Haa€™Penny Bridge: În Dublin există un pod pentru care s-a perceput timp de 100 de ani o taxă de  o jumătate de penny(half penny) pentru a-l trece.  Podul a înlocuit cele 7 feriboturi folosite pentru a traversa râul. Constructorului i s-a acordat dreptul de a percepe o taxă care înlocuia taxa de trecere cu feribotul, nicidecum taxa de construcție. Ridicat în 1816, a fost primul pod pietonal din Dublin.
 • Dracula: Irlandezul Bram Stoker a scris romanul Dracula fără să fi călătorit măcar o singură data în Transilvania.
 • Irlanda este singură țara europeană în care nu există șerpi. Legenda spune că Sfântul Patrick, cel care a adus creștinismul în Irlanda, a alungat șerpii de pe insulă.
 • Simbolul Irlandei este trifoiul cu 3 foi (Shamrock). Sfântul Patrick a folosit un trifoi, adică un exemplu viu, pentru a explica oamenilor conceptul de Sfânta Treime – a Tatălui, al Fiului, și al Sfântului Duh. Frumusețea simplă a acestei explicații i-a convins pe sceptici, iar din acea zi trifoiul a fost venerat în toată Irlanda.
  Un trifoi cu patru foi a fost întotdeauna considerat un simbol de noroc în cultura irlandezăƒ. Potrivit legendei, frunzele unui trifoi cu patru foi reprezintă speranța, credința, dragoste, iar Dumnezeu a adăugat încă o frunză de noroc.
 • Chiar dacă este o țara de dimensiuni mici, poporul irlandez este unul dintre cele mai răspândite în întreagă lume. Datorită foametei dintre 1845 și 1852, 1 milion de oameni au murit, iar 1 alt milion au emigrat în America, Canada, Anglia, Australia – astfel s-au împrăștiat în întreaga lume. Cauza principală a foametei a fost boală cartofului.Voi ce lucruri interesante știți despre Irlanda?Pub in Dublin
Podul HaPenny

Podul Ha’penny

 

_____________________________________________________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriu și să afli ultimele sfaturi inspirate, urmărește-mă pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Lasă un comentariu