10 idei pentru o excursie altfel în Țara Mea

Mulți dintre noi vânează bilete ieftine de avion pentru a ajunge în orașe cât mai îndepărtate, cât mai exotice. Din călătorii învățam lucruri despre cultura și istoria altora, dar nici nu ne cunoaștem prea bine propriul nostru trecut. E o vorbă care îmi place mult: “€œDacă nu știm de unde venim, nu știm încotro ne indreptăm”. Poate dacă ne-am cunoaște mai bine propria noastră istorie am reuși să fim mai receptivi la cei din jurul nostru. Istoricul belgian Léon Halkin afirma: “Istoria luminează când mai bine, când mai rău, atât oamenii în general, cât şi pe fiecare din noi înşine”.

Iarna mergem la schi în Austria și avem impresia că e mai ieftin și mai frumos decât la noi, dar nici măcar nu am fost pe una din pârtiile din țară ca să înțelegem exact cu ce comparăm. Învățăm să schiem afară și plătim un skipass pe o zi întreagă pentru a coborî pârtia o singură dată. Nu știm că la noi există posibilitatea cumpărării unui bilet pentru o singură urcare. Vara căutăm plajele altora, dar nici măcar nu i-am dat o șansă Deltei Dunării să ne surprindă. De exemplu, la Gura Portiței avem parte și de deltă și de mare. Unde mai găsim așa ceva?

Hai să punem pe lista dorințelor destinații din Țara Noastră!
Primavara in Cismigiu

Să nu credeți că mă consider un exemplu de urmat. Nici eu nu cunosc prea bine istoria poporului meu și sunt atât de multe regiuni din țara unde n-am ajuns până acum. Admir pozele frumoase de pe internet și mă întreb “€œeu de ce n-am ajuns până acum acolo?”. Așa mi se nasc idei noi de a pleca de acasă și a descoperi locurile și oamenii frumoși din Țara Mea. Am adunat 10 sugestii pe care am început să le pun în practică în călătoriile mele prin țara. Iar în lunile care urmează plănuiesc să apelez la ele din ce în ce mai mult pentru a explora zonele în care o să ajung.

1. Mergi în sate și vorbește cu țăranii, întreabă-i despre viața lor, ascultă-le poveștile. Cu siguranță o să-ți amintești peste ani și ani de bătrânelul acela care spunea poezii și care ți-a scris chiar și ție una. Sau de bunicuța care te-a învățat cum să faci plăcintă cu mere. Prima data o să fie mai greu să intri în vorbă, dar o simplă întrebare e suficientă ca ei să înceapă să povestească despre viața și despre copiii lor. De obicei sunt binevoitori  și se bucură când cineva este interesat de cum li se scurg zilele.
Vorbeste cu taranii

2. Descoperă tradițiile Când eram mică, în satul bunicilor mei, de Paște, se aduna toată lumea într-un loc numit “€œpe cetate” . Acolo a fost cu sute de ani în urmă cetatea Romula. Toți petreceau de zor și se încingeau hore până seara târziu. Motivul era unul trist: hora era o pomană pentru băiatul care decedase neînsurat în anul ce se scursese, dar tradiția transmitea voie bună tuturor.
Am auzit de tradiții cum ar fi: udatul Ionilor de Bobotează, Sărbătoarea Păstrăvului, tradiții legate de nuntă sau de naștere. Mi-ar plăcea să trăiesc pentru câteva ore fiecare dintre aceste evenimente care au fost moștenite de zeci de ani.

3. Descoperă meșteșugurile.  Plănuiesc să merg pentru câteva zile la olărit în Oltenia, să pescuiesc în Deltă,  să cioplesc în piatră sau poate să caut aur în Munții Apuseni , alături de un meșteșugar care își îndeplinește meseria cu pasiune de mic copil. V-ați gândit vreodată la un astfel de concediu? Pe mine mă încânta ideea de a fura câte ceva din meșteșugul transmis din tată în fiu de generații întregi.

4. Întreabă gazdele despre împrejurimi. De obicei s-au născut și au trăit prin apropiere și, ca urmare, sunt bune cunoscătoare ale frumuseților din zonă. La rândul tău apreciază amabilitatea, ospitalitatea, zâmbetul, nu ți se cuvine totul. Laudă-le casele decorate cu obiecte tradiționale specifice locului.

5. Documentează-te și află istoria zonei. Ai să vezi ce mulțumire o să ai la finalul zilei când o să descoperi care e treaba cu “€œruinele alea” sau cu “€œadunătura de bolovani”. E atât de ușor acum, când avem smartphone-uri, să ne conectăm la internet și să citim câte ceva despre mormanul de pietre. O poveste înfrumusețează întotdeauna locurile. Lasă puțin imaginația să se joace răspunzând la întrebări: cum trăiau dacii sau cum se plimbau domnii și domnițele pe aceste meleaguri?
O sa ai o surpriză când o să constați că ceea ce părea plictisitor, niște ruine, s-au transformat într-o poveste frumoasă, conturată de evenimente istorice, care o să rămână mult timp în memoria fiecăruia.

Ruine Tara Mea         Ruine

6. Aici totul e autentic, nu compara cu ce e în străinătate. Ai răbdare ca Țara Ta să îți arate frumusețea lucrurilor simple.

7. Oprește-te o clipă și ascultă.
Liniștea și vocea interioară atotcunoscătoare. Stai câteva minute singur, doar tu cu tine și conștientizează clipa. Gândește-te la ce te face fericit și cum poți să le furi un zâmbet celor din jurul tău. Doar noi ne putem opri din când în când, timpul cu siguranță n-o va face.

8. Conectează-te cu pământul. Așează-te pe iarba verde sau poate pe zăpadă. Mergi desculț în parc, la mare pe plajă, la munte, atinge copacii, plantele.  Conform studiilor, conectarea directă cu energia pământului are o influență puternică și pozitivă asupra stării fizice, emoționale și mentale.
Conecteaza-te cu pamantul9. Gunoaiele nu aparțin naturii. Pentru orice ieșire, fie un grătar, fie o plimbare sau urcare pe munte, asigură-te că nu lași urme pentru ca și cei care vin după tine să se poată bucura la fel de mult de puritatea locului. Depinde de fiecare dintre noi sムpăƒstrăƒm și sムlăƒsăƒm mai departe țara la fel de frumoasăƒ. Consider că dacă respecți muntele și natura, te respecți pe tine însuți.

10. Caută talentul pentru fericire prin ieșirile de weekend în natură. Fii un spectator al naturii. Trăiește experiențe noi, înțelege, descoperă, bucură-te de poveștile locurilor. Explorează viața cu pasiune și entuziasm!

Hai să apreciem ceea ce avem, să îi ignorăm pe cei din jurul nostru care se plâng că la noi nu e bine, că nu sunt condiții, că nu avem ce vizita! Să ne înconjuram de oameni care știu să vadă partea plină a paharului, care găsesc frumosul în orice lucru. Să fim noi înșine un exemplu, pentru că o atitudine optimistă poate alunga 10 gânduri pesimiste. Viața ne-a fost dată: e datoria  și dreptul nostru să găsim frumusețea, indiferent unde se ascunde ea.

Lasă un comentariu