Drumul spre deșert: de la Ouarzazate la Todra Gorge

Între Marrakesh și dunele roșii ale deșertului sunt 550 de kilometri. În excursiile organizate de o agenție de turism, drumul acesta dus-întors se face în 3 zile, cu opriri scurte de 1-2 ore la obiectivele turistice și cu o singură noapte în deșert. Nu sunt genul care să aibă o oră fixă la care să se întoarcă la autocar, nu îmi place să văd multe lucruri într-un timp scurt doar pentru a bifa cât mai multe, prefer să selectez ce e mai atractiv pentru mine și să vizitez fără grabă. Ca urmare, am hotărât să fac acest drum pe bucăți, cu autobuzul, și să mă bucur pe îndelete de opririle făcute.

După prima zi petrecută în Ourzazate la studioul de filmare Atlas și la kasbah-ul berber, am pornit spre Tinghir, orășelul cel mai apropiat de cheile Todra Gorge. Peisajul este pre-deșert, arid, format din roci care împiedică să crească orice vegetație. În schimb, drumul dintre Tinghir și Todra Gorge este bogat în vegetație: palmieri, măslini și curmali cresc de o parte și de alta a râului. După ore întregi de mers pe lângă un peisaj uscat ajungi să înțelegi puterea apei și să apreciezi nemărginit zona aceasta de vegetație.

Vale bogată între Tinghir și Todra Gorge

Vale bogată între Tinghir și Todra Gorge

Venisem în Todra Gorge pentru o plimbare cu bicicleta printre chei. Citisem înainte pe internet că se găsește un centru ce închiriere, Assetif Adventure, dar să vezi surpriză: aveau toate bicicletele stricate. Așa a început peripeția noastră pentru a găsi 2 biciclete. Said, berberul de la cazare, a umblat cu noi de la un prieten la altul, a sunat în stânga și-n dreapta, la un moment dat se strânseseră 10 săteni în jurul nostru. A sosit și prima bicicletă: fără frâne și cu jumătate de șa ruptă. Hmmm, am zis că nu ne băgăm. A mai venit un băiat pe altă bicicletă, ceva mai bună decât prima. Am testat-o și am zis că merge. Apoi ne-a dus la taraba unui alt prieten. Venise cu bicicleta la lucru și era dispus să ne-o împrumute pentru câteva ore. ”This is Africa, my friend” ne-a spus atunci când ne plângeam că nu prea merg frânele, iar o pedală stă să cadă. Dacă așa e în Africa, atunci hai să luăm bicicletele astea și să plecăm la drum! Uite așa am ajuns să închiriem bicicletele personale ale localnicilor și să ne dăm cu ele prin Todra Gorge.

Pe bicicletă în Todra Gorge

Pe bicicletă în Todra Gorge

Din filmulețul de mai jos puteți să vă faceți o idee despre ce înseamnă să te plimbi cu bicicleta prin cheile Todra Gorge. E posibil să primești o invitație de la berberii nomazi care trăiesc în peșteri, să întâlnești copii care pasc caprele și care știu că primesc bacșiș dacă faci poze cu ei. Nu poți decât să te bucuri de acest peisaj minunat!

Transport. Din Ouarzazate am luat autobuzul până în Tinghir(localnicii îi spun Tinrir), apoi un grand-taxi până în Todra Gorge. De la autogara din Ouarzazate pleacă un autobuz din oră în oră spre Tinghir. E bine să întrebi de program dinainte pentru că atunci când ajungi acolo unul dintre băieții care așteaptă la intrare poate să te direcționeze către un autobuz care pleacă mai târziu și probabil de la care el își ia comision. Biletul costă 40 dirhami. Călătoria durează de 3 ore. Cea mai rapidă metodă de a ajunge din Tinghir în Todra Gorge este cu un grand-taxi(un taxi mare de timp Mercedes pe care îl împart 6 persoane). Mergi la stația de grand-taxi și aștepți până când se strâng 6 persoane. Costă 8 dirhami.

Cazare. Imediat ce am ajuns în Tinghir, ne-a abordat Said, un berber de 24 de ani care vorbea destul de bine engleză. S-a oferit să ne arate unde e stația de grand-taxi și ne-a spus că se ocupă de o pensiune exact la intrarea în Todra Gorge. Am mers să vedem despre ce vorbea. Pensiunea se numește Etoile des Gorges și are condiții decente, dar are curent electric doar de pe la 6 seara până la 23. Am plătit 120 dirhami pe cazare și 80 pe cină. Asta după negocieri, bineînțeles.

Cu bicicleta prin Todra Gorge

Cu bicicleta prin Todra Gorge

Todra Gorge

Todra Gorge

În chei se găsesc hoteluri cu arhitectură de kasbah

În chei se găsesc hoteluri cu arhitectură de kasbah

Cheile Todra Gorge

Superbicicleta împrumutată de la un berber din sat

Superbicicleta împrumutată de la un berber din sat

Drumul continuă!

_____________________________________________________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriu, urmărește-mă pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

_____________________________________________________________________________________________________________________

 

Lasă un comentariu