Buget de călător inspirat pentru Polonia

Recomand o călătorie în Polonia atunci când vrei să descoperi mai multe despre Al Doilea Război Mondial şi despre perioada comunistă din întreaga Europa. Muzeele, străzile, oraşele lor reuşesc să recreeze atmosfera de mult apusă şi să îţi transmită şi ţie puţin din experienţa vremurilor trecute. Timp de peste un mileniu, Polonia a avut un rol vital în istoria Europei. Poziţia sa centrală a transformat-o într-o punte între cele două mari culturi, orientală şi occidentală. Diversitatea de influenţe care a rezultat, a ajutat la formarea mentalităţii oamenilor, care sunt toleranţi la opinii şi moduri de viaţă diferite, deschişi spre nou şi ospitalieri cu străinii.
O ţară surprinzător de asemănătoare cu România, din perspectiva mentalităţii şi atitudinii generale a oamenilor, precum şi din perspectiva arhitecturii comuniste prezentă în mai toate oraşele. O altă asemănare majoră între cele 2 ţări este legată de valoarea monezii naţionale, zlotul, comparativ cu leul. Poate de aceea preţurile la mâncare, la băutură şi la transport sunt foarte apropiate de cele din România.
1.00 PLN(zlot polonez) = 1.07 RON

Hai să vedem cât costă o excursie în Polonia!
Pentru 6 zile absolut toate cheltuieli au fost de 230 euro. Verificați tabelul de mai jos pentru detalii.

Varșovia - vedere din turnul bisericii Sfânta Ana. În bugetul de călătorie pentru Maroc este inclusă o excursie în Varșovia

Varșovia – vedere din turnul bisericii Sf Ana

În primul rând vă spun pe unde am umblat

Am călătorit de una singură timp de 6 zile, timp în care am făcut tot posibilul să interacţionez cât mai mult cu oamenii şi cultura. De aceea, am şi ales să stau prin CouchSurfing în casă cu o poloneză.
Am vizitat:
- Varşovia pentru 2 zile: muzeul Uprising, am făcut un tur gratuit prin oraş, am urcat în turnul bisericii Sfânta Ana (prima zi), apoi un tur cu bicicleta în parcul Lazienki şi la palatul Wilanow(a doua zi)
- a treia zi castelul din Malbork care datează din secolul XIII, iar seara plimbare prin Gdansk
- a patra zi am petrecut-o în Gdansk: plimbare la întâmplare pe străzile oraşului, am vizitat muzeul Solidaritatea, dedicat comunismului, şi muzeul chihlimbarului
- a 5-a zi în Sopot, oraş staţiune la Marea Baltică, şi încă o plimbare prin Gdansk
- a 6-a zi m-am întors în Varşovia unde am mai petrecut 6-7 ore mergând fără niciun scop pe străzile oraşului, stând la soare şi admirând localnicii.

Gdansk-vedere pe de pod

Gdansk-vedere pe de pod

Despre transport

Am zburat din București până în Varşovia cu LOT Polish Airlines. Prin decembrie am găsit o ofertă valabilă timp de 2 zile: 75 de euro bilet dus-întors. M-am gândit că nu pot să o ratez şi în câteva ore mi-am cumpărat biletul. Nu ştiam prea multe despre Polonia, văzusem cândva câteva poze din Gdansk şi mi s-a fixat ideea că vreau să ajung acolo. Ehhh, câte poze n-am văzut pe net, dar Polonia a avut norocul să i se acorde prioritate.
Pentru transportul prin Varşovia am cumpărat un bilet valabil 3 zile care a costat 30 zloţi. Pentru o singură zi costul biletului este de 15 zloţi, iar o singură călătorie este 3,4 zloţi. În acest abonament de 3 zile este inclus: metroul, autobuzul, chiar şi autobuzul de la aeroportul Chopin până în centrul oraşului.
Pentru a călători între oraşele Poloniei cel mai eficient, dar şi cel mai ieftin, este să iei autocarele companiei Polski Bus. Călătoria dintre Varşovia şi Gdansk durează 5 ore, din care se face pauză de 30 de minute. Pe durata călătoriei se oferă ceai sau cafea, sandwich, biscuiţi şi chiar şi îngheţată. M-au surprins plăcut polonezii cu îngheţata lor în autocar. Cel mai bine este să îţi rezervi biletul online cu 2-3 zile înainte, pentru că în ziua de dinaintea plecării preţul creşte de la 37 PLN la 47 PLN.
Din păcate autocarele de la Polski Bus nu trec şi prin Malbork, aşa că am fost nevoită să iau trenul din Varşovia până în Malbork(64 PLN) şi apoi din Malbork până în Gdansk(14 PLN). Costul drumului a fost dublu, dar era singură modalitate pe care am găsit-o la momentul respectiv. Se pare că şi polonezii au aceeaşi problemă ca CFR-ul nostru: bilete scumpe, condiţii proaste. Pentru verificarea orarului trenurilor intraţi aici. Nici casieriţele lor nu vorbesc engleză, aşa că e mai bine să aveţi notat orele şi staţiile între care vreţi să călătoriţi.
Ca variante de transport mai există, pe principiul site-ului românesc 4inmasina, blablacar unde poţi să găseşti pe cineva care merge cu maşina în aceeaşi direcţie ca şi tine. Sau autostopul, polonezii fiind renumiţi pentru călătoriilor lor prin întreaga lume doar cu autostopul.
Castelul Malbork

Cazare în Polonia

În Varşovia am stat prin CouchSurfing la Magda, o poloneză pe care am ajuns să o admir şi să o respect pentru experienţele de viaţa şi calităţile acumulate. Prin întâlnirea cu ea, am intrat în contact cu valorile şi cultura polonezilor, am aflat lucruri şi poveşti pe care nu aş fi avut cum altfel să le descopăr. Să stai în casa unui localnic este un lucru pe care îl recomand tuturor, pentru că acumulezi alte experienţe atunci când ieşi din zona de confort, oferită de comoditatea hotelului, şi începi să interacţionezi cu oamenii care nu sunt plătiţi pentru a-ţi oferi servicii(hoteluri, restaurante, tururi).
Iar dacă nu te încumeţi încă să stai în casa altcuiva, poţi alege oricând un hostel. Preţurile încep de la 9-10 euro pe noapte, şi nu te poţi plânge că nu ai de unde alege. La o simplă căutare pe AirBnb am găsit şi apartamente cu 20 euro pe noapte pentru 2 persoane.

AirBnb oferă un bonus de 18 euro pentru cei care își creează cont la invitația unui prieten. Dacă dai click pe linkul acesta și îți faci cont o să primești automat 18 euro pe care poți să îi folosești în următoarea călătorie, la rezervarea unui apartament prin AirBnb. Mai stai pe gânduri? Intră și fă-ți cont, un discount e bine venit oricând.

În tabelul de mai jos am adăugat cazare pentru 5 nopţi, chiar dacă eu am plătit doar 3(cele de la hostelul din Gdansk) pentru a-ţi face o idee indiferent de varianta aleasă.
În Gdansk am stat la hostelul Happy 7. Este locul perfect de cazare în Gdansk: ieftin, curat, într-o poziţie foarte bună, aproape de centru şi de gară. Recepţioniştii sunt foarte amabili, în afară de faptul că m-au ajutat cu tot felul de informaţii despre oraş şi împrejurimi, s-au oferit să îmi trimită un mail cu un playlist cu muzică tradiţional poloneză. Mi-a plăcut că atmosfera era una prietenoasă şi că în fiecare seara mă întrebau „cum a fost ziua ta?”, pe unde am fost, ce am făcut.
Plimbare prin Gdansk

Despre mâncare

Costul mâncării este aproximativ la fel ca în România, unele produse sunt puţin mai scumpe, altele, cum ar fi dulciurile, mai ieftine. Eu am cheltuit aproximativ 30-40 zloţi/zi pe mâncare şi mi-am făcut toate poftele, am mâncat de câteva ori în restaurante, dar de cele mai multe ori pe stradă pentru că îmi doream să văd cât mai multe şi nu aveam răbdare să stau la masă.
Din specialităţile poloneze, peste tot se recomandă pierogi(se citeşte pieroghi). Sunt un fel de colţunaşi umpluţi cu diverse alimente: varză murată, ciuperci, cartofi, carne, brânză şi caşcaval sau , în calitate de desert, cu fructe. Eu am testat cu ciuperci şi caşcaval, dar nu mi-au plăcut în nicio variantă. Din ciudăţeniile bucătăriei poloneze: borşul de sfeclă roşie, care se serveşte tot cu pierogi, sau supa de castraveţi muraţi.
Ce mi-a plăcut mie din bucătăria polonezilor: dulciurile. În toate restaurantele şi cofetăriile de colţ de stradă am găsit prăjituri care arătau într-un mare fel şi aveau un gust pe măsură. Va spun un secret: în Polonia am supravieţuit cu dulciuri.

Pierogi in Gdansk                Desert

Despre votcuţă (da, pentru mine este votcuţă, nu votcă :D)
Invenţia votcii este un motiv de veşnică dispută între polonezi şi ruşi. Se pare că polonezii ar fi responsabili de originea acestei băuturi, dar puterea Rusiei a făcut ca peste tot să fie răspândit cu totul altceva. Este un subiect încins între cele 2 ţări, balanţa fiind înclinată spre Polonia.
M-a surprins multitudinea sortimentelor de votcă: votcă cu miere, votcă cu aur, votcă din secară, cu alune, vanilie, nucă de cocos şi migdale .Cea mai renumită şi de tradiţie votcă din Polonia este Zubrowka(se citeşte “jubrufca”). Sticla de mai jos este suvenirul meu.
Sunt un popor care beau foarte mult alcool, indiferent de vârstă şi sex. Au şi o rezistenţă aparte în faţa alcoolului. În puţinele zile petrecute în Polonia, am întâlnit mai peste tot oameni cu alcool după ei, în cea mai mare parte bere, poate şi datorită sezonului cald: pe stradă, prin autobuze sau trenuri.
Votcuta suvenir                                         Votcuta

Buget de călătorie pentru 6 zile/5 nopţi în Polonia

În tabelul de mai jos găsiţi costurile pe care le-am avut pentru cele 6 zile în Polonia: transport, cazare, mâncare. Se mai adăugă suvenirurile, dacă pozele nu sunt suficiente.

Activitate Cost(zloţi) Cost/6 zile
 Bilet avion 75 euro = 330 RON
 Cazare 45 PLN / zi 5*45 = 225 RON
 Pass Varşovia autobuz + metrou pe 3 zile  30 PLN 30 RON
Bilet Muzeul Uprising 17 PLN 17 RON
 Bilet turn Sf. Ana 5 PLN 5 RON
 Tur Varşovia 10 PLN  10 RON
Tren Varşovia – Mabork 64 PLN  64 RON
 Tren Malbork – Gdansk 14 PLN  14 RON
Bilet castel Malbork 30 PLN  30 RON
 Bilet muzeul chihlimbarului 10 PLN  10 RON
 Bilet muzeul Solidaridatea + audioguide 10 PLN  10 RON
Bilet tren Gdansk – Sopot (dus -întors) 8 PLN  8 RON
 Bilet autobuz Gdansk – Varşovia 37 PLN  37 RON
Bilet autobuz Varşovia – aeroport 4 PLN  4 RON
Mâncare 40 PLN / zi  40 * 6 = 240 RON
 Total 1034 RON 

Cu siguranța o să revin în zonă pentru a vizita Cracovia, pe care atât de mulţi polonezi mi-au recomandat-o, şi lagărul de la Auschwitz. Polonia merită să i se acorde o şansă în faţa ţărilor vestice, care sunt atât de scumpe: oferă în primul rând o istorie zbuciumată, apoi oraşe şi castele deosebite, o cultura nouă.

Marea Baltică în Sopot

Marea Baltică în Sopot

Varșovia - piaţa oraşului vechi

Varșovia – piaţa oraşului vechi

Varșovia - centrul vechi

Varșovia – centrul vechi

Mai multe fotografii găsești pe pagina de facebook.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriu și să afli ultimele sfaturi inspirate, urmărește-mă pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Lasă un comentariu