Impresii despre viața din Londra

Nu o să vă povestesc despre cât de mari sunt prețurile în Londra, care sunt muzeele gratuite pe care poți să le vizitezi sau unde să te cazezi. În schimb, în urma celor 3 săptămâni petrecute ca localnic (adică de trăit într-un cartier specific londonez), am făcut un sumar al lucrurilor care mi-au plăcut, m-au impresionat sau pur și simplu mi s-au părut diferite față de alte orașe. Sunt impresiile unui român despre viața din Londra.

Tower Bridge într-o zi însorita

Tower Bridge într-o zi însorita

1. Londra este un oraș al imigranților

Este un mix de tot felul de oameni: albi, negri, mai mult sau mai puțin ciocolatii, indieni, chinezi, arabi, africani etc. Toate națiile s-au adunat acolo. Pe stradă auzi vorbindu-se multe limbi, iar la magazine ești surprins să vezi că vânzătorii sunt veniți din toate colțurile lumii și că nu prea vorbesc limba engleză.

2. Cartiere întregi de case cu maximum 2-3 etaje

Cu ferestre mari și cu flori și gazon în curtea din față. Un astfel de peisaj urban, raportat la scara umană, este plăcut ochiului și dă impresia de tihnă. Poți să te plimbi ore întregi pe străzi admirând casele îngrijite ale londonezilor.

La plimbare printre casele din Londra

La plimbare printre casele din Londra

3. ”Darling” și ”Sorry”

Oamenii sunt exagerat de politicoși. Să zicem că în stația de autobuz întrebi dacă ”45”-ul ajunge în centru. O să îți explice ce și cum, iar la final o să adauge: ”cu plăcere, darling!”. Apoi, lumea își cere scuze mai tot timpul. Auzi ”sorry” foarte des, în situații în care nici nu te-ai fi așteptat. De exemplu: pe trotuar s-au întâlnit 2-3 vecini și s-au oprit pentru a discuta. Au blocat drumul și tu nu mai ai pe unde să treci, cu siguranță o să auzi ”sorry”, apoi o să îți facă loc să îți vezi de drum.

4. Lumea merge la picnic

Fie că e pauza de prânz de la serviciu sau o zi însorită de weekend, parcurile sunt pline de oameni care stau pe iarbă și mănâncă.

Impresii din Londra în timpul unui picnic în pauza de prânz

Picnic în pauza de prânz

5. Localnicii fac sport

Fie că aleargă prin parcuri sau pe malul Tamisei, fie că vin cu bicicleta de la muncă, seara vezi sute de oameni care fac mișcare. Cu atât de mulți sportivi în jurul tău parcă te prinde entuziasmul și îți propui să începi și tu să alergi. Cred că sunt motivați și de faptul că în Londra sunt zeci de zone verzi.

6. Dacă e vineri seara, atunci e bere

După ora 6 toată lumea se îndreaptă spre un ”drink”. Trotuarele din fața pub-urilor, străzile pietonale sunt pline de oameni care stau în picioare cu paharul de bere în mână. Se recompensează după o săptămână grea de lucru. Mă întreb dacă acest obicei a început după ce a fost interzis fumatul în interiorul localurilor. Poate știe cineva și îmi spune și mie.

Berea de vineri seara din puburile londoneze

Berea de vineri seara din pub-urile londoneze

7. Nu ai cum să te rătăcești

Peste tot prin zona centrală și la colț de stradă în cartierele din afara zonei 1 sunt hărți care te localizează și care îți indică unde poți să ajungi în 5 sau 15 minute de mers pe jos.

Panouri informative Londra

Panouri informative

8. Plimbări cu double decker

Dacă urci într-unul dintre autobuzele etajate din Londra e obligatoriu să stai pe scaunele de sus, din față. Te simți ca și cum ai fi la teatru, așezat undeva la lojă, așteptând să se deruleze scenele. Clădirile frumoase și îngrijite curg una după alta.

Plimbare în Londra cu double decker

Plimbare în Londra cu double decker

9. La supermarket ajungi vânător de oferte

Eu de obicei nu rețin prețurile alimentelor, mă uit pe etichete și aleg produsele care au cel mai puțin zahăr. Dar în supermarketurile din Londra sunt tot felul de reduceri: dacă iei 3 produse de același fel prețul e la jumătate, dacă iei 2 ai reducere de 30%, etc. (ofertele diferă în funcție de produs și supermarket). Șocant a fost să văd că fructele și legumele se vând la bucată, sau la coș(5 banane într-un coș, 3 cepe, etc) și nu la kilogram. Ajungi să fii atent la ce cumperi și cât dai, mai ales atunci când într-o parte un aliment are un preț, iar în altă parte este la jumătate.

10. În piețe găsești de toate

Pot să vă povestesc despre piața Brixton – au tot de ce ți-ai putea dori. De la pâine cu malț, până la magazine cu produse cu specific marocan, italian, etc. Găsești tot ce îți trece prin minte.

Legume în piața Brixton

Legume în piața din Londra Brixton

11. Securitate exagerată

Apartamentul în care am stat avea la intrare 2 uși, fiecare cu câte 3 încuietori. Era un întreg proces să ieși sau să intri în casă.

12. Magazine cu scop caritabil

La un moment dat am intrat într-un magazin cu haine și am întrebat vânzătoarea dacă la un anumit model de rochiță există un număr mai mic. Mi-a răspuns cu zâmbetul pe buze că este singura rochie de acest tip, hainele și celelalte obiecte din magazin erau donate de persoane care nu le mai foloseau, apoi vândute și banii donați în scopuri caritabile. În acest caz era vorba de cercetări în domeniul cancerului la sân. Până și vânzătoarea era voluntară. Toate obiectele erau de o calitate foarte bună. Le-am apreciat modul ingenios de a reutiliza.

Dacă ați vizitat Londra, pe voi ce v-a impresionat la modul de viață al londonezilor?

Lasă un comentariu