Cabana de vânătoare a lui Ceaușescu de lângă Reșca

Cabana de vânătoare a lui Ceaușescu este situată în județul Olt, la 13 km de orașul Caracal, în inima pădurii de lângă satul Reșca. Dacă ajungi în zonă o să te întâmpine liniștea specifică oricărei păduri, unde doar ciripitul păsărilor pare să dea viață locului.
Cabana de vanatoare Ceausescu Resca

A fost odată… acum 30 și ceva de ani

Povestea cabanei începe în anul 1980, când a fost construită la ordinul tovarășului Ceaușescu, un împătimit al vânătorii. Se spune că a fost singura cabană de vânătoare unde Nicolae și Elena înnoptau.
Pădurea de la Reșca era una din zonele de vânătoare preferate de Ceaușescu, venind aici de 2-3 ori pe an. În perioadă sa de glorie, era păzită de gărzi care înconjurau domeniul zilnic, pentru a elibera animalele care își prindeau capul în gard. Intrarea în pădure nu era permisă țăranilor de rând.
Prin sat circulă povești legate de vizitele lui Ceaușescu la cabană. Când se anunța că o să vina la vânătoare toată lumea tăia iarba de la poartă, satul lucea de curățenie. Se spune că la un moment dat a venit cu elicopterul și nu i-a plăcut cum arăta de sus o casă, nu se încadra în peisaj. A ordonat să fie demolată, ștearsă de pe fața pământului. Apoi, și-a dat seamă că îl deranjează luminile satului, așa că la următoarele vizite a ordonat să fie oprit curentul electric în tot satul. Au existat și ghinioniști – tineri care aveau programată nunta exact în zilele fără curent. Au petrecut fără lăutari, la lumina lunii.

Complexul de vânătoare este compus din 3 clădiri principale:
- cabana unde locuia Ceaușescu. Este construită  în stil rustic montan, în majoritate din lemn, cu influențe oltenești. Cuprinde 4 dormitoare, 2 băi, o sufragerie cu șemineu, o bucătărie.
În camerele soților Ceaușescu mobilierul nu a fost modificat, păstrându-se aceleași paturi în care aceștia dormeau, aceleași covoare țărănești și obiecte decorative. O întâmplare amuzantă: de curând, o doamnă importantă a venit în vizită și a cerut să se dea jos farfurille de ceramică de pe pereți pentru că dorea să mănânce ciorbă din farfuriile lui Ceaușescu. Bineînțeles că nu i-au îndeplinit dorința. :)

Camera lui Ceaușescu

Camera lui Ceaușescu

- un al doilea corp care cuprinde o sală de mese de 50mp, o sală de conferințe de aceeași suprafața, o bucătărie , cinci dormitoare. Clădirea mai păstrează pe pereți o parte din trofeele din perioada comunistă. Cerbul lopătar este ridicat la rang înalt, fiind prezent și azi pe pereți.
Cabana Ceausescu - sala de sedinte

- al treilea corp este constituit din patru camere cu băi proprii.

Renovarea clădirilor s-a făcut în mai multe rânduri, ultima datând din anul 2006 când s-au refăcut zugrăvelile, s-a retratat lemnul, s-a înlocuit centrală termică și gresia.

Cabana Reșca în zilele noastre

În momentul de față, cabana este dată în grija pădurarului, care locuiește în ea împreună cu soția.
În plin sezon de vânătoare, toamna, italieni și spanioli calcă pragurile cabanei. Stau aici câteva zile, timp în care merg la vânătoare de păsări și de cerbi. Își aduc câinii de vânătoare în valoare de câteva mii de euro. Nu le este permis să între cu ei în cabană, pentru a nu distruge mobilierul.
În restul anului, în cele 2 săli de conferința se organizează petreceri, în special majorate.

Cabana nu este deschisă circuitului turistic, se poate vizita doar cu aprobare de la Ocolul Silvic, sau poate ai un prieten care cunoaște pe cine trebuie și astfel, ți se vor deschide porțile de la intrare, care în mod normal sunt legate cu lanț și lacăt.

După mine, cabana lui Ceaușescu are o poveste frumoasă care s-ar putea valorifica mult mai bine din punct de vedere turistic. Poate pe viitor o sa avem surprize plăcute legate de acest aspect.
Cabana Resca cu fantana artezianaCabana Ceausescu - balcon

Sania

Sania

Cabana Ceausescu Resca - interior

Lasă un comentariu