City break în Cluj Napoca

Am găsit Clujul ca un oraș liniștit ce combină eleganța și șarmul trecutului cu arhitectura contemporană a spațiilor comerciale și a birourilor moderne. Este al doilea oraș din România după numărul de locuitori, aproximativ 300.000, la acest număr adăugându-se și cei 100.000 de studenți, dând astfel un aer tineresc orașului.
Mi-a plăcut dulcele glas ardelenesc, expresiile „noo bine” și „iooi” evidențiază de minune atmosfera liniștită din oraș. Mi-a plăcut „varza a la Cluj” pe care mi-o imaginam un fel de mâncare de varză, dar cu alt gust față de cel din Oltenia, poate cu alte condimente. De fapt, este un amestec de carne tocată cu varză.

Piața Matei Corvin

Piața Matei Corvin

Am profitat de cele 3 zile libere de 1 Decembrie și am pornit din București spre Cluj cu trenul de noapte, care a plecat din Gara de Nord cu 90 de minute întârziere și a ajuns în Cluj cu 3 ore mai târziu decât trebuia. Per total am făcut 12 ore. Cu toate aceste întârzieri ale CFR-ului trenul era plin, existând persoane care nu au mai găsit loc și care au călătorit în picioare pe coridoare. Drumul a fost liniștit, fără peripeții. După Sighișoara s-a eliberat compartimentul și am reușit să adorm, având loc să îmi întind picioarele. Ce norocoși sunt cei care pot să doarmă în orice poziție!

La ora 8.30 eram în Cluj. Am lăsat bagajul la punctul de depozitare din gară, pentru că urma să ne cazăm după oră 20:00. Am întrebat în gară de un centru de informații turistice, și cu toate că doamnele care lucrau la ghișeul de informații CFR mi-au spus că nu există așa ceva în Cluj, am aflat mai târziu că un astfel de centru se află pe Bulevardul Eroilor.

Circuitul celor mai importante piețe din Cluj
Am pornit ușor pe strada ce unește gara cu centrul. Prima impresie care mi s-a format despre oraș este că e unul liniștit în care oamenii și lucrurile își urmează cursul firesc, iar viața se derulează cu seninătate. Și această impresie s-a menținut până la final.
Am trecut Someșul. Nu înot, ci peste un pod. Și am ajuns în Piața Mihai Viteazul unde pe lângă celebra statuia ecvestră se află și o flacără ce arde continuu, cunoscută sub numele de “Flacăra veșnică”. Există dovezi că recent a avut diferite utilizări: încălzirea unui ibric de cafea sau grătar pentru pulpe de pui. Inventivi oameni!
Plimbarea a continuat spre Piața Avram Iancu unde am găsit catedrala ortodoxă, teatrul și statuia lui Avram înconjurată de o fântână arteziană, închisă pe timpul iernii, dar unde câțiva porumbei se jucau zglobiu prin apa ce rămăsese după ploaie. Am remarcat clădirile din jurul pieței pe care le-am considerat case de lux ale unor oameni importanți, mai târziu urmând să aflu că de fapt reprezintă Palatul de Justiție și Palatul Arhiepiscopiei.

Piața Avram Iancu 2  Piața Avram Iancu

Am mers pe bulevardul Iuliu Maniu la capătul căruia sunt 2 clădiri gemene, de o parte și de alta a străzii, exact ca în oglindă. Am ajuns în principala piață a orașului, Piața Unirii, unde se află o altă catedrală, catolică de data această. Piața este considerată punctul 0 a orașului și este principalul loc de întâlnire al localnicilor de toate vârstele.
Ne-a impresionat statuia lui Matei Corvin și a celor 4 generali ai săi. Ansamblul statuar al lui Matei, rege al Ungariei, a generat multe scandaluri. După unirea Transilvaniei cu România din 1918 clujenii au dorit ca statuia să fie demolată pentru că reprezenta un simbol al ocupației maghiare. A fost salvată prin amplasarea unei plăcuțe cu un citat al istoricului Nicolae Iorga care subliniază originea română a regelui: „Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită”. La restaurarea din 2010 plăcută a fost dată jos, stârnind iar numeroase controverse. În cele din urmă ea a fost plasată pe iarbă din fața statuii, ci nu cum era inițial, pe statuie.

Din Piața Unirii se ajunge foarte ușor în cea mai veche piață a orașului, Piața Muzeului. Străduța îngustă, pietonală care leagă cele 2 piețe mi-a plăcut tare mult, încât am revenit de câteva ori în acceași zi. De o parte și de alta sunt tarabe ale meșteșugarilor cu produse de diferite tipuri: cârnați de casă și slănină, brânzeturi, miere de albine, gentuțe și ciorapi tricotați. Miroase tare bine a vin fiert și a kurtoskalacs.

3 4
La capătul străzii se află casa unde a fost născut Matei Corvin, iar în spatele casei Piața Muzeului care are un aspect medieval datorită pavajului cu piatră cubică și a clădirilor foarte vechi. Atmosfera este una prietenoasă, fiind unul dintre locurile cu terase preferate de clujeni. Numele pieței este legat de Muzeul de Istorie, muzeu care nu poate fi vizitat pentru că este în renovare de câțiva ani.
Tot cu plecare din Piața Unirii am făcut o plimbare pe partea pietonală a Bulevardului Eroilor în căutarea bastionului Croitorilor. Prima atestare documentară este în 1457, bastionul făcând partea din fortificația vechii cetăți medievale Cluj Napoca. Astăzi în interior se afla o salムde conferințe, un salon de expoziții și o cafenea.

9

Turul zonelor verzi
După vizitarea principalelor piețe plimbarea noastră a continuat spre „Cetațuie”, o belvedere
de unde se poate admira panorama Clujului. Este un loc romantic, cu alei mărginite de copaci. Se spune că fiecare cuplu al orașului a fost cel puțin o data la plimbare pe Cetățuie. Aici a fost construită la începutul secolului 18 o fortificație în formă de stea care avea rol de apărare al orașului și de adăpostire a garnizoanei. Azi a mai rămas doar o mică parte din vechea fortificație; zidurile au fost afectate de alunecările de teren.

5 10
Imediat la baza dealului Cetățuia se află Parcul Central unde ne putem odihni pe o bancă. Mare lucru această bancă după o jumătate de zi de plimbat încontinuu. În interiorul parcului se află o clădire frumoasă, după părerea mea, vechiul cazinou care a fost renovat recent. Mulți tineri făceau poze lângă, poate datorită renovării.
De sus de la Cetățuie observasem la capătul parcului un fel de navă spațială, de dimensiuni impunătoare. Este vorba de stadionul Cluj Arena. Localnicii sunt tare mândri de stadionul lor.
În apropierea parcului se poate vizita Muzeul Etnografic al Transilvaniei, o altă versiune a Muzeului Satului din București, pe care noi l-am găsit închis datorită zilei de 1 decembrie, dar pe care ne-ar fi plăcut să îl vizităm.

  12 11

De la Cetățuia Clujului am plecat la grădina botanică. Deși era început de decembrie încă mai era multă verdeață. Serele păreau îngrijite și m-au surprins în mod plăcut. Aici am văzut plante exotice ca lotusul din bazinul Amazonului, palmieri, orhidee și ferigi tropicale. Pe o alee lăturalnica o veveriță prietenoasă a ieșit în calea noastră și s-a lăsat fotografiată. Prețul unui bilet este de 4 lei și merită toți banii. Cu siguranță o să revin aici vară sau primăvară.

Nici nu ne-am dat seama cum a trecut timpul și a început să se întunece. Am încheiat ziua alături de un ardelean cu sufletul mare care ne-a găzduit și care a făcut ca trăirile noastre  din Cluj să fie cu adevărat deosebite, dar despre care o să vă povestesc în altă zi.

Lasă un comentariu