Piața de Crăciun – e frumos și-n București

Prin definiție, o piață de Crăciun este o piață de stradă care sărbătorește tradiția Crăciunului și care se desfășoară timp de 3 sau 4 săptămâni înainte de sosirea lui Moș Crăciun. Originea acestui tip de piață este undeva în jurul anului 1400 în țările vorbitoare de limbă germană. Datorită istoriei îndepărtate, care a ajutat la îmbunătățirea constantă a organizării unui astfel de eveniment, tot mai multă lume a început să meargă în luna decembrie în una din renumitele piețe de Crăciun din Germania sau Austria.

piatadecraciun1   piatadecraciun2

Ce oferă piețele de Crăciun?
O atmosferă de sărbătoare cu brad frumos împodobit, luminițe colorate, colinde pe fundal și miros de vin fiert cu scorțișoară și portocală. Așteaptă-te să găsești cele mai frumoase piețe ale orașului îmbrăcate în haine de sărbătoare, pline de căsuțe de lemn cu produse tradiționale acestei sărbători. Așteaptă-te să observi voia bună  pe fețele tuturor, de la copii la bătrâni.

Și pentru că ideile bune se răspândesc, acum se organizează piețe de Crăciun în orașe din toată lumea. În 2007, în Sibiu s-a organizat prima piață de Crăciun.  În prezent este inspirată din piețele vieneze fiind cea mai frumoasă din România. Nu am reușit să o vizitez, dar cu siguranță nu mai scapă la anul!

piatadecraciun3   piatadecraciun4

Piața de Crăciun din București
În piața de la Universitate se găsesc 65 de căsuțe frumos aranjate de unde se pot cumpăra, sau doar privi, tot felul de produse specifice sărbătorii Crăciunului. Într-un decor de poveste s-au adunat meșteșugari din toate colțurile țării care prezintă rodul muncii familiei lor: vase de lut sau ceramică, pânze brodate,  jucării din lemn, obiecte decorate cu frunze de porumb.
Este prezent vinul și țuica fiartă, dar și cârnații afumați. Gospodinele își vând turta dulce și plăcinta cu mere. De asemenea, sunt prezente globulețele pictate manual și coronițele de brad.

Mi-a plăcut cum m-a întâmpinat magia colindelor și zecile de luminițe care împodobesc “Piața lui Moș Crăciun”. Mi-a plăcut atmosferă de sărbătoare și emoția pregătirilor de dinainte de ziua în care toți oamenii sunt mai buni – Crăciunul. Mi-a plăcut să observ bucuria de pe fețele oamenilor. Și să constat că și la noi în România lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună și se pot organiza evenimente frumoase.

piatadecraciun6  piatadecraciun7

Dacă mai sunteți în București merită să faceți o plimbare prin piața de Crăciun de la Universitate – e frumos și la noi.

Gata, nu mai povestesc! La ușă sună colindătorii, iar de la bucătărie vine miros de cozonac aproape făcut. Crăciun fericit tuturor!

piatadecraciun5

piatadecraciun9

piatadecraciun8

Lasă un comentariu