Straja – stațiunea de la mijlocul pârtiei

Întâlnirea cu Straja m-a surprins în mod plăcut, fiind o stațiune de schi care se diferențiază de toate celelalte din România prin faptul că se află sus pe munte, undeva la mijlocul pârtiei. Este situată la o altitudine de aproximativ 1400 de metri, iar din acest punct există atât pârtii de schi care coboară, cât și care urcă.

O altă caracteristică aparte a zonei este pădurea de foioase, care se află de o parte și de altă a pârtiei, ce coboară din Straja până în Lupeni. Mi s-a părut ciudat că pe margine nu se află obișnuiții brazi, un simbol reprezentativ al muntelui. Peisajele cu aceste păduri sunt diferite, dar spectaculoase.

Straja - partia Canal

Staja – half-pipe natural

Cum ajungi în Straja?
Drumul din București până în Straja durează aproximativ 5 ore, pe ruta Pitești -€“ Râmnicu Vâlcea -€“ Horezu – Defileul Jiului – Lupeni. Am primit recomandări de la localnici să lăsăm mașină în parcarea din Lupeni, de la baza pârtiei, pentru că drumul până în Straja este dificil și, datorită numărului mic de locuri de parcare din stațiune, nu o să avem unde să plasăm mașina. Parcarea costă 8 lei/zi.
Din Lupeni am luat telegondola, care ne-a dus cu tot cu bagaje până în Straja.
Recomandare: Luați ca bagaj un rucsac, și nu un troller, pentru că străzile din Straja sunt abrupte și pline de zăpada. Aici trollerul nu își îndeplinește rolul, ci doar îngreunează transportul bagajului.
Statiunea Straja             Statiunea Straja cabana

Cum sunt pârtiile în Straja?
Zăpada cade din belșug în acesta zonă muntoasă -€“ weekendul trecut stratul de zăpadă avea o jumătate de metru. De multe ori, pe Valea Prahovei nu a fost zăpada, iar în Straja se putea schia fără probleme.
Dacă însumăm lungimea totală a pârtiilor, de pe hartă de mai jos, rezultă 20 de kilometri. O cifră destul de frumoasă, fiind printre cele mai mari din țara, comparativ cu Poiana Brașov.

Hartă pârtii Straja

Hartă pârtii Straja

Mi-a plăcut:
- halfpipe-ul natural de pe Pârtia Canal. Pentru avansați este un adevărat loc de aventură.
- scaunele unde te poți odihni sau bronza. La baza teleschiului 5 au fost amplasate scaune care sunt foarte utile, după părerea mea, pentru cazul în care vrei să mănânci un sandwich, să te odihnești sau doar să admiri peisajul.
Straja- scaune odihna

Nu mi-au plăcut:
- teleschiurile - Exceptând telecabina care urcă până în stațiune, pârtiile pot fi urcate doar cu teleschiuri. Pentru cei care sunt boarderi, ca și mine, este greu, și uneori imposibil, să urci pârtia cu teleschiul.
- telescaunul care duce pe vârful Straja nu a funcționat din cauza ceții

Costul urcărilor cu telegondola și teleschiurile  
Pentru urcările cu telegondola și teleschiurile am plătit 60-70 de RON/zi. Noi suntem destul de avansați și am coborât de câteva ori pârtia, dar costul pentru un începător este mult mai scăzut.
În Straja sistemul de taxare de la telegondolă este independent de cel de la teleschi, așa că trebuie să cumperi câte un card reîncărcabil pentru fiecare sistem:
-      preț telegondolă: 10 lei/urcare, preț fix indiferent de numărul de urcări
-      preț teleschi: 4 lei/urcare , preț ce variază în funcție de numărul de puncte cumpărate
Straja - pret teleschiÎn topul preferințelor mele Straja este mai sus decât Predeal și Azuga, și aproape pe același loc cu Poiana Brașov. Dacă vreți să diversificați zonele în care mergeți la schi, cu siguranță, merită să ajungeți acolo.
Straja - vedere

Straja - teleschi

Straja – teleschi

Straja - Padure de Foioase

Straja – Padure de Foioase

Straja - brazi

Lasă un comentariu